Antibiotik adalah kumpulan ubat yang digunakan untuk melawan jangkitan bakteria. Walau bagaimanapun, penggunaan antibiotik tanpa kawalan sejak kebelakangan ini telah menyebabkan peningkatan kes kerintangan antibiotik berlaku.

Apakah KERINTANGAN ANTIBIOTIK?

Kerintangan antibiotik adalah satu keadaan di mana BAKTERIA menjadi KEBAL kepada ANTIBIOTIK. Ini bermaksud, antibiotik yang biasa digunakan untuk merawat jangkitan bakteria tertentu TIDAK LAGI BERKESAN untuk membunuh bakteria tersebut.

Bagaimana anda boleh mengurangkan KERINTANGAN ANTIBIOTIK?
• Pastikan anda mengambil antibiotik apabila perlu sahaja.
• Jangan berkongsi antibiotik dengan orang lain
• Habiskan antibiotik yang diberikan walaupun anda telah berasa sihat

Sebagai individu yang bertanggungjawab mendispenkan ubat-ubatan kepada pesakit, ahli farmasi memainkan peranan yang sangat penting dalam memberikan nasihat dan panduan penggunaan antibiotik yang betul kepada pesakit. Ini dapat memastikan rawatan yang diberikan adalah berkesan dan kerintangan antibiotik dapat dikurangkan.

Sentiasa merujuk kepada Pegawai Farmasi untuk mendapatkan maklumat mengenai ubat-ubatan anda.

Credit to Pusat Racun Negara and IPPT team for shooting and preparing this video.
Sakit Lutut - Adakah Anda Mengalami Radang Sendi (Osteoarthritis)?Dr. Noor Khairiah A. Karim
Kluster Perubatan Regeneratif, Institut Perubatan dan Pergigian Termaju,
Universiti Sains Malaysia

Sakit lutut diiringi dengan bunyi semasa menggerakkan sendi tersebut merupakan senario yang kerap dihadapi dan menyebabkan morbiditi terutama dalam kalangan warga emas namun kebanyakan pesakit menganggap sakit lutut itu hanyalah perkara biasa dan sentiasa mengabaikannya. Namun, perlu diingatkan bahawa sekiranya kesakitan yang dialami pada sendi lutut itu tidak dirawat dengan sebaiknya, ia boleh menjadi lebih teruk serta mampu menjejaskan kualiti kehidupan. Sakit lutut terutama ketika berjalan atau melakukan aktiviti yang lasak dan diiringi dengan bunyi yang dikenali sebagai ‘crepitus’ dalam istilah perubatan ialah gejala utama seseorang itu mengalami radang sendi atau ‘osteoarthritis (OA)’. 

OA merupakan penyakit sendi kronik yang berlaku akibat daripada kehausan pada bahagian tulang rawan oleh proses ‘degeneration’ atau ‘wear and tear’. Ini diikuti dengan penyempitan ruang sendi dan kekeringan cecair sendi yang menyebabkan geseran di antara tulang-tulang yang membentuk sendi tersebut berlaku dan menghasilkan bunyi ‘crepitus’ yang boleh didengari ketika pergerakan sendi. Semua sendi boleh mengalami radang tetapi ianya lebih kerap berlaku pada sendi lutut, pinggul dan pergelangan kaki, di mana sendi tersebut akan menjadi sakit, membengkak dan pergerakannya juga terbatas. Ia akan menyukarkan pesakit untuk berjalan, berdiri untuk jangkamasa yang lama, menaiki atau menuruni tangga dan duduk mencangkung.

Di antara faktor-faktor risiko yang dikenalpasti menyebabkan OA termasuk peningkatan usia, jantina, genetik, obesiti atau berat badan yang berlebihan, dan sejarah kecederaan pada bahagian sendi 

Diagnosis penyakit radang sendi lutut boleh dibuat secara pemeriksaan klinikal, dan selalunya dapat disahkan oleh pemeriksaan radiografi atau x-ray. Ciri-ciri utama yang dapat dilihat ialah perubahan pada tulang subkondral, penyempitan ruang bersama, sklerosis subkondral dan pembentukan sista serta pembentukan serpihan tulang atau ‘osteophytes’. Pada peringkat awal OA, hasil radiografi menunjukkan penyempitan ruang sendi yang tidak sama rata. Jika keadaan merosot, garis sendi akan hilang sepenuhnya. 
Imej radiograf kedua-dua belah sendi lutut menunjukkan ciri-ciri OA iaitu ruang sendi lutut di ‘medial’ (struktur yang lebih dekat dengan garis tengah) lebih sempit daripada ruang sendi di ‘lateral’ (struktur yang lebih jauh dari garis tengah) dan terdapatnya pembentukan serpihan tulang atau ‘osteophytes’ pada bucu kedua-dua sendi lutut tersebut.

Secara amnya, rawatan untuk penyakit OA ini boleh dibahagikan kepada tiga kategori iaitu rawatan ubatan serta fisioterapi, suntikan intra-artikular serta rawatan pembedahan. Rawatan ubatan seperti ubat penahan sakit, ubat anti-radang dan supplemen tambahan seperti Glucosamine dan Chondroitin serta rawatan fisioterapi dapat membantu untuk mengurangkan kesakitan pada peringkat awal.

REFERENCES:

1. Jacobson JA, Girish G, Jiang Y et-al. (2008). Radiographic evaluation of arthritis: degenerative joint disease and variations. Radiology. 248(3):737-47. doi:10.1148/radiol.2483062112

2. Heidari B. (2014). Knee osteoarthritis diagnosis, treatment and associated factors of progression: part II. Caspian. J Intern Med. 2(3): 249-55.

Penulis:

Dr. Noor Khairiah A. Karim
Pensyarah Perubatan dan Pakar Radiologi,
Kluster Perubatan Regeneratif, Institut Perubatan dan Pergigian Termaju,
Universiti Sains MalaysiaPendekatan transdisiplinari analisis jaringan sosial: Potensi sumbangan dalam pengurusan pengesanan kes Tuberkulosis (TB) di lapanganDr. Noorsuzana Mohd Shariff

Noorsuzana Mohd Shariff1, Zirwatul Adilah Aziz 1,2, Abdul Hadi Mohamad3

1Jabatan Kesihatan Komuniti, Institut Perubatan dan Pergigian Termaju, Universiti Sains Malaysia, 13200, Kepala Batas, Pulau Pinang.

2Makmal Kesihatan Awam Kebangsaan, Sungai Buloh, Selangor

3Malaysian Institute of Information Technology, UNIVERSITI KUALA LUMPUR, 1016, Jalan Sultan Ismail 50250 Kuala Lumpur

Tuberkulosis atau lebih dikenali sebagai batuk kering bukanlah suatu penyakit asing, malah penyakit endemik ini telah lama menjadi bebanan kesihatan awam dan merupakan penyebab kematian utama dalam kategori penyakit berjangkit di dunia. Pelbagai rangka strategik telah dilaksanakan di peringkat global bagi memerangi penyakit sebaran droplet udara ini. Antaranya ialah strategi Stop TB 2006 yang mensasarkan visi dunia dalam menghentikan penularan TB sebelum tahun 2015 dan kini strategi End TB yang terus mensasarkan penurunan kadar kes baru, kosong peratus kematian disebabkan oleh TB dan pencegahan kesan buruk ke atas pesakit diakibatkan TB. Malang sekali, prestasi penurunan kadar kes TB baru dan kadar kematian TB menunjukkan penurunan yang amat perlahan di kebanyakan negara dan keadaan ini diterukkan lagi dengan penularan pandemik COVID-19 yang secara langsung memberi impak kepada operasi pengurusan klinikal TB di lapangan, juga mengakibatkan ramai pesakit yang bergejala tidak tampil ke klinik untuk diagnosis awal disebabkan kekangan situasi semasa pandemik dalam negara. Hal ini dibuktikan dalam dua buah kajian terkini yang dijalankan di Johor Bahru dan Kuala Lumpur yang membandingkan kadar notifikasi kes dalam tahun 2020 dengan data notifikasi lima tahun sebelumnya. Data di Johor menunjukkan bahawa terdapat penurunan kadar notifikasi sehingga hampir 12% pada tahun 2020, manakala data di Kuala Lumpur menunjukkan penurunan notifikasi hingga 5%. Hal ini memberi gambaran bahawa terdapat peningkatan kes yang tidak dapat dikesan atau kes-kes yang lewat di diagnosis yang sekiranya berterusan dalam jangka masa panjang akan merosakkan segala usaha dalam menghentikan TB dalam komuniti.

Praktis semasa dalam pengesanan kes dan kontak TB di Malaysia menggunakan dua pendekatan utama iaitu pengesanan pasif dan pengesanan aktif. Majoriti daripada pesakit di Malaysia dikesan melalui pengesanan pasif dimana pesakit yang bergejala dan disyaki TB tampil sendiri ke klinik untuk saringan. Kelemahan bagi kaedah pengesanan pasif ialah ia bergantung tinggi pada kesedaran awal pesakit akan tanda-tanda TB dan keterbukaan pesakit untuk mendapatkan rawatan awal di pusat rawatan TB yang terdekat. Oleh itu, pemerkasaan pada pengesanan aktif perlu dilakukan agar kadar pengesanan dapat ditingkatkan dalam komuniti. Analisis jaringan sosial (Social Network Analysis) dilihat berpotensi dalam membantu dari aspek pengesanan aktif ini. Analisis jaringan sosial mampu melengkapi teknik pengesanan semasa yang telah digunakan oleh inspektor kesihatan di lapangan.

Praktis semasa di lapangan mengaplikasikan pengesanan aktif melalui saringan khas (contohnya saringan kesihatan pekerja, saringan kajian khas atau saringan klinik diabetes) dan saringan kontak rapat pesakit TB. Menyentuh mengenai saringan kontak rapat pesakit TB, kebanyakan kontak yang disenaraikan oleh pesakit sebagai kontak rapat adalah mereka yang merupakan ahli keluarga yang tinggal bersama. Bilangan kontak yang dikesan juga adalah kurang daripada sasaran yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia, iaitu bagi seorang kes indeks TB perlu dikesan sekurang-kurangnya sepuluh orang kontak rapat supaya pengesanan kontak yang mungkin telah dijangkiti dapat dicapai dengan optimum. Melalui praktis semasa ini, ada ruang kosong yang dikenalpasti iaitu dari aspek pengesanan kontak kasual di lapangan. Kontak kasual ini adalah mereka yang bukan merupakan ahli keluarga yang tinggal serumah tetapi mempunyai perkaitan dengan kes indeks melalui jenis perhubungan yang lain, seperti rakan sekerja, rakan sekolah, tinggal di kawasan kejiranan yang sama atau berkongsi pengangkutan awam yang sama setiap hari.

Analisis jaringan sosial yang merupakan suatu bidang ilmu sains sosial telah digunakan secara meluas dalam mengkaji perhubungan-perhubungan kasual dalam memahami tingkahlaku manusia dan kesannya kepada sokongan sosial, antropologi, ekonomi, perniagaan komunikasi, sains computer, psikologi dan tidak terkecuali kesihatan. Dalam kes penyakit-penyakit berjangkit, teknik ini boleh dilakukan melalui penambahan soal selidik jaringan sosial yang menilai perhubungan-perhubungan antara pesakit, selain daripada perhubungan isi rumah, yang seterusnya dianalisa menggunakan parameter-parameter analisis jaringan  bagi mengesan kluster-kluster penyebaran yang seterusnya dipeta menggunakan teknik sosiogram. Hasil dapatan ini boleh dianalisa bersama data-data klinikal pesakit serta dikukuhkan lagi dengan penelitian molekular genotip strain TB setiap pesakit secara khusus.

Aplikasi analisis jaringan sosial dan penyakit berjangkit telah pernah dilakukan sebelum ini dalam memahami penyebaran HIV, penyakit-penyakit penularan seksual, juga dalam memahami penularan TB dalam literatur. Namun begitu, kebanyakan kajian yang mengaplikasikan teknik analisis jaringan dalam memahami penularan TB dijalankan pada populasi kecil atau latar tempat yang terhad seperti organisasi pendidikan, atau organisasi kesihatan tertentu. Masih terdapat kekurangan dari aspek aplikasi analisis jaringan sosial dalam komuniti pesakit di lapangan yang lebih besar.  Oleh itu, satu kajian tempatan di Kuala Lumpur cuba untuk menjawab persoalan ini bagi cuba membuktikan kesesuaian teknik analisis jaringan sosial dalam mengenalpasti perhubungan antara kes dalam komuniti pesakit di Kuala Lumpur. Analisis prelimanari kajian ini mendapati bahawa terdapat perhubungan antara pesakit melalui alamat tempat tinggal mereka. Beberapa lokaliti dengan bilangan kes melebihi sepuluh kes aktif telah dikesan. Penelitian lanjut melalui kaedah molekular diperlukan bagi mengenalpasti sama ada berlaku penularan semasa (recent transmission) atau ia adalah kes-kes pereaktifan (reactivation) atau jangkitan semula.

Secara kesimpulan, dinamik penularan jangkitan penyakit berjangkit pada hari ini memerlukan pendekatan yang pelbagai bagi memahami corak penularan, seterusnya membantu pihak-pihak berkenaan dalam mengekang jangkitan dalam komuniti. Lebih banyak kajian diperlukan, khususnya kajian-kajian tempatan dan dinegera-negara dengan kadar notifikasi kes tinggi di kawasan Asia Tenggara, agar pemahaman secara lebih komprehensif dapat dibuat.

Penghargaan

Artikel ini adalah sebahagian daripada output kajian yang ditaja dibawah dana Kementerian Pengajian Tinggi, Fundamental Research Grant Scheme 2019, FRGS/1/2019/SKK05/USM/02/1.

REFERENCES


1. Gardy, J. L. et al. (2011) ‘Whole-Genome Sequencing and Social-Network Analysis of a Tuberculosis Outbreak’, New England Journal of Medicine. Massachusetts Medical Society, 364(8), pp. 730–739. doi: 10.1056/NEJMoa1003176.

 

 
Masalah Pembelajaran Spesifick (Disleksia, Diskalkulia, Disgrafia): Apa Yang Perlu Anda Tahu?Dr Nur Arzuar Bin Abdul Rahim
Jabatan Perubatan Klinikal, Intitut Perubatan dan Pergigian Termaju, USM

Masalah Pembelajaran Spesifick (Disleksia, Diskalkulia, Disgrafia)

Ada orang diluar sana menyangkakan anak yang ada disleksia ini cacat dari segi fizikalnya. Sebenarnya itu adalah tidak betul. Isu yang sebenarnya, ramai diluar sana kurang kenal atau tidak faham desleksia itu apa. Akhirnya menyebabkan mereka lewat mendapatkan intervensi pada anak mereka. Jika kita letak anak-anak yang ada masalah pembelajaran ini contohnya disleksia, diskalkulia dengan bersama-sama anak yang normal, kita akan dapati mereka tidak ada beza dari segi rupa paras, dari segi percakapan, kelincahan dan sebagainya. Oleh itu apa isu yang sedang dihadapi oleh anak-anak ini? Mereka ni sebenarnya ada sedikit kelainan berbanding anak-anak yang normal

Disleksia

Kanak- kanak disleksia adalah pemikir visual yang multidimensi kerana mereka berfikir dalam bentuk gambaran atau imej. Mereka sukar membaca dan memahami teks. Mereka lebih lambat mengenal perkataan. Oleh itu mereka sukar memahami nombor, huruf dan simbol dan berkataan yang ditulis. Disleksia merupakan kesukaran atau ketidakupayaan menguasai kemahiran membaca oleh seseorang individu. Namun kita kena ingat, keadaan ini tidak melibatkan kecerdasan akal fikiran mereka. Anak ini bukan “bodoh”, kerana ia tak ada kena mengena dengan intellegence. Anak-anak disleksia lemah dalam membaca,menghafal, mengingat, menulis dan mengeja. Mereka sukar mengucapkan kata-kata umum (yang sudah dan sering didengar). Mereka sukar mengulang kata-kata. Sukar mengingat nama-nama kawan. Sukar untuk mengambil kosa-kata baru.

Disleksia Pada peringkat Pra-sekolah

Pada peringkat umur ini kita akan dapati mereka tidak mampu mengenal huruf, tidak mampu mengenal warna , kadang-kadang sentiasa tersalah pakai kasut terbalik serta lambat bercakap. Namun, lazimnya adalah sukar bagi doktor perubatan untuk diagnos anak berkenaan ada disleksia disebabkan perkembangan setiap kanak-kanak berbeza. Kebanyakkan anak-anak yang ada disleksia ini akan nampak lebih jelas ketika mereka melangkah ke alam persekolahan. Apabila mereka masuk ke alam persekolahan mereka tidak mampu memcapai seperti kawan-kawan yang lain. Dalam kelas mereka tidak mampu membaca , tidak mampu kenal huruf dengan betul. Mereka juga akan mengelak untuk membaca dengan kuat di dalam kelas apabila diminta oleh guru untuk berbuat demikian.

Disleksia Pada Peringkat umur 9 – 12 tahun. 

Mereka boleh menulis dan boleh membaca, tapi kadang-kadang mereka akan menambahkan ayat-ayat seperti saya menjangkakan akan pergi ke sana. Mereka akan mengurangkan atau menambah contohnya menjangka “kan”. Mereka tidak mampu membaca perkataan yang panjang contohnya “mempertanggungjawabkan”. Mereka tidak mampu membaca perkataan tersebut secara berterusan. Pada kebiasaannya perkataan yang panjang perlu dipecah-pecah kepada perkataan pendek supaya mereka boleh membacanya. Mereka juga menjadi keliru dengan ayat atau konsonan yang hampir sama rupa atau hampir sama bunyi. Mereka sering keliru dengan sesuatu perkataan pada huruf-huruf tertentu contohnya “b” di anggap ‘p’ dan ‘p’ di anggap ‘q’. Contoh abjad yang sama bunyi yang mereka sering keliru adalah:  b/d/p ; j/g t/d ; m/n dan s/z . Manakala contoh abjad yang sama bentuk yang sering mereka keliru adalah:  m/w ; y/g ;  j/y ; e/c.

Adakah Disleksia ini sebenarnya bermasalah ? 

Sebenarnya yang menjadi masalah adalah apabila kanak-kanak tersebut tidak mampu nak “catch-up” pelajaran seperti kanak-kanak lain. Selepas itu, mereka biasa di cop sebagai pelajar yang lembap, malas, bodoh, yang akhirnya menyebabkan mereka merasa malu untuk ke sekolah, cepat berputus dan ada yang sampai hendak berhenti sekolah. Kebanyakkan kanak-kanak yang disleksia ini boleh dikenalpasti oleh para guru dan biasanya mereka akan memberitahu kepada ibu bapa untuk mendapatkan rujukan kepada pakar perubatan untuk dilakukan pemeriksaan dan di sahkan mengalami desleksia. 

Kanak-kanak ini akan diberikan rawatan rehabilitasi dan juga pembelajaran yang khusus untuk desleksia. Ibu bapa yang mempunyai anak-anak yang disahkan disleksia digalakkan untuk menyertai support group untuk pelajar-pelajar disleksia. Disleksia bukan bermaksud kanak-kanak itu tidak mampu buat apa-apa, sebab kadang-kadang mereka ini sebenarnya seorang yang pandai dan bijak, cumanya bukan dari sudut membaca dan menulis. Kadang-kadang mereka mempunyai “handskills” yang bagus, pandai bersukan dan sebagainya. 

Apakah akibat dari Intervensi Disleksia yang lewat?

Umur yang kritikal untuk ibu bapa mengenali anak mereka berkemungkinan ada disleksia adalah  antara umur 5 sehingga 6 tahun. Walau bagaimanapun jika di kesan pada umur 7 tahun, intervensi yang perlu dilakukan perlu lebih intensif memandangkan kanak-kanak tersebut sudahpun mula bersekolah secara formal. Namun jika kanak-kanak tersebut baru perasan ada disleksia pada umur 10 tahun, kita boleh katakan sebagai terlewat dan intervensi menjadi sangat mencabar dan perlu dilakukan secara agresif dan intensif. Oleh yang demikian, ibu bapa perlu sentiasa prihatin jika mereka mendapati anak mereka pada darjah 1 masih tidak pandai membaca untuk segera mendapatkan penilaian yang sewajarnya, jangan sampai masuk darjah 2, darjah 3 masih lagi tidak tahu membaca dan dibiarkan. Ibu bapa dan penjaga perlulah prihatin dan segera dapatkan pertolongan. Early intervention is critical. Apabila kita lambat melakukan intervensi, kita perlukan “effort” sebanyak 4 kali ganda berbanding jika dilakukan seawal mungkin di peringkat pra-sekolah kerana otak kanak-kanak akan terus berkembang dan isi pembelajaran pelajar juga akan bertambah seiring dengan peningkatan tingkat persekolahan mereka.

Adakah Disleksia buleh dipulihkan?
Disleksia merupakan anugerah. Kanak-kanak disleksia mempunyai keupayaan yang berbeza dan akan kekal sehingga ke akhir hayat. Namun, dia boleh mengatasi kelainannya dengan strategi dan intervensi yang betul. Malah ada ramai disleksia yang dikategorikan sebagai seorang yang “genius” contohnya Albert Einstain, Leonardo da vinci dan jutawan kosmetik malaysia Dato Alif Syukri juga adalah disleksia.

Disgrafia
Kanak-kanak yang ada masalah pembelajaran disgrafia akan mengalami kesukaran dalam penulisan ataupun kesukaran pada kemahiran motor halus mereka. Mereka tidak dapat memegang pensel dengan postur yang betul. Mereka akan menulis dengan tulisan yang berlainan saiz serta sukar membentuk huruf. Mereka mudah terganggu semasa menulis dan mengambil masa yang lama untuk menulis. Berikut merupakan ciri kanak-kanak yang berkemungkinan mengalami masalah pembelajaran disgrafia:
a) Tulisan tidak konsisten
b) Kekok memegang pensel
c) Menulis dengan perlahan
d) Kesukaran membentuk huruf atau nombor
e) Sukar menulis dan berfikir pada masa yang sama

Diskalkulia
Kanak-kanak yang ada masalah pembelajaran diskalkulia pula akan mengalami kesukaran dalam melakukan pengiraan atau kemahiran aritmetik. Mereka berasa sukar untuk menyebut nombor dalam turutan yang betul (mengambil masa sangat lama untuk mengira), sukar menyelesaikan masalah matematik sama ada dalam bentuk ayat ataupun bilangan nombor, kerap melakukan kesilapan dalam pengiraan. Berikut merupakan ciri kanak-kanak yang berkemungkinan mengalami masalah diskalkulia

Ciri-ciri diskalkulia
a) Keliru dengan nombor dan simbol matematik ( recognize numbers + simbols)
b) Fluidity + flexibility with numbers (Number sense)
c) Sukar menyelesaikan soalan matematik
d) Sukar mengenalpasti corak dan urutan nombor ( difficulty visualizing – mental number lines )
e) Estimating – Mental math
f) Patern ( 1,2,3,4....)
g) Keliru dengan arah ( spatial relations) sukar baca peta
h) Tidak dapat memberitahu masa menggunakan jam analog

Secara kesimpulannya kanak-kanak dan remaja yang bermasalah pembelajaran akan menjadi dewasa. Cabaran mereka menghadapi kehidupan akan bertambah dengan bertambahnya tanggungjawab yang perlu dilakukan. Mereka memerlukan penjagaan asas (makan, pakaian, tempat tinggal) kasih sayang. Peranan ibu bapa dan guru-guru amat penting dalam membantu mereka. Oleh itu adalah penting untuk mereka mendapat intervensi awal bagi membantu mereka mengatasi cabaran ini.
 
Penulis Artikel
Nama penulis: 
Dr Nur Arzuar Bin Abdul Rahim
 
Afiliasi:
Jabatan Perubatan Klinikal, IPPT
Bidang kepakaran: Pakar Pediatrik 
Pintu Rahim: Menyerah Atau TerserahDr Salina Sany

Institut Perubatan dan Pergigian Termaju (IPPT), Universiti Sains Malaysia

Bulan Januari telah dijadikan tema sebagai bulan kesedaran kanser servik oleh Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO). Mengikut data kanser kebangsaan pada tahun 2016-2020,kanser servik  menduduki tangga ketiga kanser tertinggi dikalangan wanita.

Kaedah menyebarkan kesedaran, tumpuan kepada pencegahan, pengajaran kesihatan dan pendidikan  boleh meningkatkan kefahaman dan penyertaan wanita untuk menyertai program saringan kanser servik yang berupaya mengesan kanser pada peringkat awal.

Salah satu ujian saringan kanser servik ialah melalui kaedah pensampelan sendiri HPV di mana wanita boleh melakukan ujian ini tanpa perasaan malu yang selama ini menjadi faktor menghalang wanita untuk tampil ke hadapan.

Semestinya kanser servik hanya berlaku pada wanita kerana organ tersebut bersifat unik dan terdapat hanya pada  wanita. Ia juga sinonim disebut sebagai pangkal rahim atau pintu rahim. Ini kerana kemampuan servik untuk melalui proses dilatasi semasa kelahiran normal. Anatomi serviks yang bersaiz lebih kurang 2cm, terletak di bahagian bawah rahim yang berupaya mencapai bukaan pintu rahim sehingga 10cm bagi melahirkan bayi yang dikandung di dalam rahim.

Apakah gejala kanser servik?

Wanita boleh menunjukkan gejala seperti mengalami pendarahan selepas hubungan seks .Ini berlaku kerana permukaan servik yang tidak sihat akan lebih sensitif dan berupaya mengeluarkan darah apabila disentuh ( contact bleeding).

Begitu juga keabnormalan pada kitaran haid seperti pendarahan di antara haid, pendarahan selepas menopaus dan ada juga yang mengalami pendarahan yang terlampau banyak semasa kitaran haid.

Wanita yang mengalami discaj dari faraj yang berbau busuk, berwarna coklat atau bercampur darah serta berbau busuk juga harus datang berjumpa doktor untuk memastikan punca gejala tersebut sama ada ianya berkaitan jangkitan kuman atau disebabkan perubahan tidak normal ke atas servik.

Apakah risiko seseorang wanita mendapat kanser servik?

Jika dilihat faktor risiko , wanita yang mempunyai HPV berisiko tinggi untuk mendapat kanser serviks. Kajian yang dijalankan di luar negara bahkan di negara kita sendiri yang menganalisa sampel pesakit kanser servik mendapati hampir 99% DNA HPV di dalam sel kanser servik tersebut.

Selain itu,bagi wanita yang melakukan hubungan kelamin di awal usia, mempunyai bilangan pasangan seks yang ramai dan wanita yang kerap melahirkan anak dilihat mempunyai risiko  trauma yang berulang terhadap permukaan servik. Trauma yang berpanjangan mempunyai kecenderungan utk mengubah sel normal kepada tidak normal. Begitu juga penggunaan ubat pil perancang melebihi 10 tahun menyebabkan kecenderungan sel di permukaan servik mempunyai daya tahan yang kurang dan menyebabkan mudah terdedah kepada jangkitan HPV.

Seterusnya, faktor imuniti yang rendah dan merokok juga dikaitkan dengan daya kecendungan wanita mengekalkan HPV untuk membiak di permukaan servik.

Apakah ujian saringan kanser servik?

Ujian pap smear telah diperkenalkan pada tahun 1940 oleh George Papanicolou dan ianya telah menjadi ujian saringan yang  digunakan di Malaysia sejak tahun 1969.

Walaupun kempen-kempen kesihatan kerap diadakan di seluruh negara dan program penyaringan Pap Smear ini diberikan secara percuma di fasiliti kesihatan kerajaan, penyertaan wanita dalam program Pap Smear ini di seluruh Malaysia dianggarkan hanya mencapai 22% sahaja (Laporan Tahunan Kementerian Kesihatan Malaysia 2010 – 2013). Sasaran ujian pap smear hampir 40% dalam tempoh 2 tahun yang lalu telah direkodkan atas usaha peningkatan kesedaran kepentingan menjalani ujian saringan kanser tersebut.

Siapakah yang perlu menjalani ujian ini?

Wanita yang pernah terdedah dengan hubungan seks yang berumur 25-65 tahun disarankan untuk menjalani ujian saringan pap smear ini.

Secara natural, perubahan sel servik untuk berubah menjadi kanser mengambil masa yang lama. Oleh itu, ujian saringan amat sesuai untuk mengesan peringkat awal perubahan sel tidak normal dan pemantauan berkala atau rawatan awal dapat diberikan.

Apakah ujian saringan HPV itu?

Secara umum, HPV diklasifikasi kepada dua kategori iaitu yang berisiko tinggi (high risk) dan yang berisiko rendah (low risk). Subjenis HPV telah digolongkan dalam kategori yang berisiko tinggi (onkogenik) iaitu subjenis 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66 dan 68. HPV jenis 16 dan 18 adalah antara yang paling berisiko dan menyumbang kepada 70% daripada semua kes kanser serviks di dunia termasuk di negara kita.

Di Malaysia, garis panduan Ujian Saringan HPV yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Msia pada tahun 2019 sebagai langkah persediaan ujian saringan ini akan dijalankan di seluruh negara menjelang tahun 2023 kelak. Kajian menunjukkan tahap sensitiviti dan spesifisiti ujian pemeriksaan sitologi (Pap Smear) adalah lebih rendah berbanding ujian HPV DNA.

Ujian Pensampelan sendiri HPV dapat memperkasakan wanita untuk tampil ke hadapan dan melakukan ujian saringan kanser serviks sendiri bagi mengesan HPV.

Sebagai kesimpulan, semua wanita sama ada yang mempunyai risiko atau tidak, di bandar atau luar bandar perlu tampil dan lakukan ujian saringan kanser serviks yang boleh menyebabkan kematian ini.

Sesungguhnya, bak kata pepatah, mencegah lebih baik dari mengubati. Dalam situasi ini, pencegahan awal dengan ujian saringan kanser servik lebih baik dari merawat kanser servik jika ianya telah berlaku tanpa pengesanan awal. Lebih baik menyerah dahulu daripada keadaan menjadi parah dan pada ketika itu, Wanita hanya terserah kepada takdir.


Perkongsian berkenaan Ujian Saringan HPV


REFERENCES

1. Ang, X.Y., Chung, F.Y.L., Lee, B.K., Azhar, S.N.A., Sany, S., Roslan, N.S., Ahmad, N., Yusof, S.M., Abdullah, N., Nik Ab Rahman, N.N. and Abdul Wahid, N., (2022). Lactobacilli reduce recurrences of vaginal candidiasis in pregnant women: a randomized, double-blind, placebo-controlled study. Journal of Applied Microbiology, 132(4), pp.3168-3180.

Penulis:

Dr. Salina Sany

Pakar Obstetrik & Ginekologi

Klinik Pakar Ginekologi

IPPT, USM
 
Mindfulness In The WorkplaceEva Nabiha binti Zamri1, Nurul Izzah binti Shari1

Department of Community Health, Advanced Medical & Dental Institute

Globalization has led to the increase in the standards of living around the world, but not all of its effects are positive for everyone. Globalization has also increased the competition between organizations which influences the way we work. Previous findings showed that global forces have an impact on burnout and job satisfaction via increased demands and reduced resources. Acknowledging this problem, large industries such as Apple, Nike and Google have offered mindfulness programs to their employees in order to enhance their performance and well-being.

Mindfulness is defined as a state of paying attention in the present moment, on purpose and in an accepting and kind way. It is the basic human ability to be fully present, aware of where we are and what we’re doing, and not overly reactive or overwhelmed by what’s going on around us. The mindfulness-based intervention was actually founded by Jon Kabat-Zinn, the microbiologist working in University of Massachusetts Medical school who has a passion and an inkling that lots of benefits would come of it. The mindfulness-based intervention is typically comprised of a mixture of mindfulness practices, such as secular meditation, psycho-education and group interaction. The practices derive a significant element of Buddhist traditions but has been modernized by Western teachers in order to be acceptable in their society.

Several studies have been conducted to incorporate the mindfulness – based intervention at the workplace especially in the Western countries. In a meta -analysis study published in 2017, it was found that mindfulness interventions had a positive effect on psychological symptoms, burnout, and job performance. The effectiveness of mindfulness towards mental health has been proven; nonetheless its efficacy on physical health is still lacking. Several studies have been conducted on physical health specifically on cardiovascular diseases (CVDs). CVDs are among the stress associated diseases whereby mindfulness programs are believed to control the risk factor of CVDs (stress). Previous findings showed that the mindfulness intervention has led to stable improvement of self-efficacy and quality of life among CVD patients. Other physical health that are related to work such as musculoskeletal disorders have been put in the limelight. However, the evidence of effectiveness has yet to be determined.

The rise of mindfulness is undeniable but how is this resonance with the Islamic tradition? Even though this idea of mindfulness has a combination between Buddhism and westerners where it involves meditation but according to the review the mindfulness component also has a lot to do with Islamic lifestyle. A practical example of a mindfulness intervention is by practicing daily activities attentively. Participants are encouraged to select at least one daily routine activity and make a deliberate effort to bring awareness of the moments to each action performed. Common examples of selected routine activities might include eating, making drinks or bathing. The rationale behind this practice is to encourage participants to integrate awareness into their daily lives, which increases the tendency to be more aware of bodily thoughts and sensations and reduces reactive automaticity. There are similarities in the concept of Islam where, for example, when waking up, eating food and bathing, Muslims are encouraged to recite litanies. Reciting an associated litany would potentially be a cue to perform the act with a heightened sense of momentary awareness.

Another major component of mindfulness is the idea of cultivating an attitude of acceptance and the capacity for letting things be as they are.  The cultivation of this capacity involves bringing a gentle, friendly awareness to whatever thoughts, feelings and physical sensations that accompany the stressful/uncomfortable situation. In Islam, this concept is known as patience (Sabar). The concept of patience (Sabar) has been mentioned in the Quran in more than 70 places, indicating its importance as a virtue within Islam. The Islamic concept of patience is also resonant with the idea of situational acceptance and choosing not to act.

In conclusion, mindfulness programs in the workplace not only have a positive impact on individuals but also benefits the organization. To practice mindfulness is not a contrast in Islamic belief, however, modifications should be implemented and further work is needed to evaluate the effectiveness and acceptability of such an adapted approach.

REFERENCES

1. Lomas, T., Medina, J.C., Ivtzan, I., Rupprecht, S., Hart, R. and Eiroa-Orosa, F.J., (2017). The impact of mindfulness on well-being and performance in the workplace: an inclusive systematic review of the empirical literature. European Journal of Work and Organizational Psychology, 26(4), pp.492-513

2. Thomas, J., Furber, S.W. and Grey, I., (2017). The rise of mindfulness and its resonance with the Islamic tradition. Mental Health, Religion & Culture, 20(10), pp.973-985.


Penulis Artikel

1. Dr Eva Nabiha Zamri

Afiliasi: Department of Community Health, Advanced Medical & Dental Institute

Bidang kepakaran: Public Health

2. Dr. Nurul Izzah bt Shari

Afiliasi: Department of Community Health, Advanced Medical & Dental Institute

Bidang/Kepakaran: Health Psychology
Cabaran Psikososial kanak-kanak Talasemia


25 October 2022 by NUR ARZUAR BIN ABDUL RAHIM

Nur Arzuar Bin Abdul Rahim
Jabatan Perubatan Klinikal, Institut Perubatan dan Pergigian Termaju (IPPT)
 

Apa yang anda semua fikirkan apabila berjumpa pesakit kanak-kanak talasemia? Sungguh mencabar kehidupan mereka kan? Sejak dari kecil lagi terpaksa berulang-alik ke hospital untuk transfusi darah, setiap hari perlu mengambil ubat dan macam-macam lagi. Penyakit Talasemia merupakan penyakit bawaan genetik yang paling biasa didapati di negara kita, yang diwariskan daripada kedua ibu-bapa yang merupakan pembawa genetik Talasemia. Adalah disarankan untuk bakal pengantin diluar sana untuk menjalani ujian darah pra-perkahwinan untuk kedua-dua bakal pasangan bagi mengesan pembawa gen Talasemia yang boleh didapati fasiliti swasta dan kerajaan.

Apa realiti cabaran mereka sebenarnya ?

Secara umumnya cabaran psikososial yang terpaksa oleh kanak-kanak Talasemia dihadapi boleh dibahagikan kepada 4 kategori

1)    Fungsi Fizikal - perubahan dalam aktiviti fizikal yang dilakukan oleh kanak-kanak thalasemia setiap hari
2)    Fungsi Emosi - Fungsi emosi mengukur kepuasan, pencapaian matlamat peribadi, kawalan peribadi, interaksi sosial, rasa percaya diri dan harga diri
3)    Fungsi Sosial - fungsi sosial menilai kewujudan hubungan sosial dan aktiviti
4)   Persekolahan- Fungsi sekolah digunakan untuk menilai berapa kali seorang kanak-kanak talasemia tidak hadir di sekolah kerana sakit dan dimasukkan ke hospital

Kesan psikososial: Fungsi Fizikal

Masalah penampilan fizikal yang agak berlainan contohnya tumbesaran terbantut (ketinggian yang rendah untuk usia),  kelainan pada tulang di muka menyebabkan rupa paras kanak-kanak talasemia berbeza berbanding rakan sebaya. Perut mereka pula akan buncit akibat organ hati dan limpa yang membengkak hasil komplikasi penyakit Talasemia. Keadaan ini boleh mencetus buli disekolah dalam kalangan rakan sebaya. Mereka terdedah untuk diejek atau “body shaming” oleh rakan sebaya yang tidak memahami bahawa keadaan ini akibat penyakit yang dihidapi. Jika tidak dikawal kanak-kanak talasemia ini berisiko mendapat depresi atau kemurungan akibat tekanan yang dihadapi oleh mereka.

Rata-rata kanak-kanak penghidap Talasemia, terutama yang  bergantung kepada transfusi darah atau “transfusion dependent” pula, mereka akan mengalami gejala anemia seperti keletihan, lemah dan resah, susah bernafas beberapa hari sebelum mereka ke hospital (untuk mendapatkan transfusi darah) yang menjejaskan kualiti aktiviti harian di sebabkan paras hemoglobin (Hb) yang rendah. Rawatan rutin transfusi darah pula akan mengakibatkan peningkatan zat besi dalam badan kerana darah kaya dengan zat besi. Keadaan ini belum lagi termasuk beban suntikan “subkutaneus”  atau dibawah kulit bagi ubat Desferrioxamine  selama 8 – 10 jam setiap malam untuk 5 hari ke 7 hari seminggu menggunakan pam infusi khas, sakit di kawasan suntikkan, komplikasi loya dan muntah akibat ubatan dan sebagainya.Tahap serum feritin atau zat besi (akibat transfusi darah) yang tinggi amat berkait rapat dengan kualiti hidup seorang kanak-kanak penghidap talasemia. Semangkin tinggi tahap serum ferritin di dalam badan kanak-kanak penghidap talasemia, semakin rendah kualiti hidup dan fungsi fizikal mereka. Zat besi yang terkumpul ini pada masa jangka panjang boleh merosakkan hati, jantung dan juga organ lain di tubuh badan mereka. Jenis Talasemia yang dihidapi juga adalah faktor penentu kualiti hidup yang menentukan kadar pemindahan darah yang diperlukan. Bagi pembawa genetik talasemia (talasemia minor), mereka adalah sihat dan tidak memerlukan transfusi darah. Bagi penghidap talasemia “intermedia” kebiasaanya mereka mempunyai tahap hemoglobin yang tidak begitu rendah dan hanya ada keperluan untuk transfusi apabila gejala anemia memberikan kesan kepada mereka. Bagi penghidap talasemia “major” atau “transfusion dependent”, kumpulan ini akan memerlukan transfusi yang kerap bagi meneruskan kelangsungan hidup.

Kesan psikososial: Fungsi Emosi

Kanak-kanak talasemia selalu berasa mereka berbeza dari rakan sebaya. Keadaan ini wujud akibat kepercayaan negatif mengenai kehidupan mereka yang akan menyebabkan mereka berasa sedih, marah dan terluka terhadap diri mereka. Kadang-kadang perasaan bersalah ini, boleh timbul kerana merasakan mereka telah menjadi beban kepada ahli keluarga. Ibu bapa atau penjaga mereka pula tidak membiarkan mereka melakukan rutin harian sendirian. Ini kerana ibu bapa bersifat “protective” dan merasakan mereka sakit dan perlu dibantu. Akibatnya kanak-kanak ini akan merasa malu dan ragu-ragu dengan keupayaan mereka dalam menangani masalah atau cabaran kehidupan seharian. Ibu bapa pula sentiasa bimbangan tentang rawatan yang terpaksa ditempuhi, kehidupan dan masa depan anak mereka. Lebih perit jika mereka berfikir bahawa akibat merekalah, anak-anak terpaksa menanggung beban tersebut. Di samping itu terdapat juga cabaran dari segi ekonomi keluarga dan kewangan yang dihadapi oleh ibu bapa atau penjaga. Mereka perlu mencari sumber kewangan yang kukuh untuk memastikan kelangsungan rawatan anak mereka. Kos ulang alik ke hospital, kerugian wang dan masa akibat terpaksa cuti atau meninggalkan kerja untuk rutin membawa anak ke hospital.

Kesan psikososial: Fungsi Sosial


Kanak-kanak talasemia yang lebih muda umumnya belum memahami tentang penyakit yang mereka alami, yang boleh menjejaskan mereka secara emosi. Kajian juga mendapati bahawa faktor usia adalah prediktor penting dalam kalangan kanak-kanak talasemia. Remaja talasemia mempunyai kualiti hidup jauh lebih tinggi berbanding yang lebih muda. Keadaan ini mencerminkan proses pelarasan yang telah mereka alami dalam menghadapi penyakit mereka. Kanak-kanak talasemia yang lebih tua pula mempunyai lebih banyak pengalaman dan pengetahuan tentang talasemia, dan mereka dapat memahami sokongan dari ibu bapa, penjaga atau rakan sebaya untuk membenarkan mereka untuk menangani cabaran dengan lebih baik. Menurut kajian, remaja lelaki yang menghidapi talasemia  didapati lebih baik dari segi dimensi emosi berbanding remaja perempuan. Besar kemungkinan, pengaruh rakan sebaya boleh menjadi sebab kegagalan emosi dalam berfungsi remaja perempuan. Buli dan mengusik oleh rakan sebaya akibat penampilan fizikal yang berbeza mungkin menjejaskan harga diri individu.

Kesan psikososial: Persekolahan


Berdasarkan kajian dalam kalangan kanak-kanak Malaysia, kesan persekolahan hanya dikaitkan dengan kekerapan transfusi darah di hospital yang menyebabkan rutin ke sekolah terganggu. Kekerapan datang ke hospital untuk transfusi darah atau komplikasi yang terjadi mengakibatkan mereka perlu masuk wad. Oleh itu mereka terpaksa cuti sakit dan tidak hadir ke sekolah. Keadaan ini mengakibatkan kanak-kanak talasemia  terpinggir dari arus perdana dengan taraf pendidikan yang lebih rendah.

Kesimpulan

Kanak-kanak talasemia dan keluarganya  amat memerlukan sokongan psikososial, terutama dari mereka yang menyediakan perkhidmatan perubatan seperti doktor dan jururawat. Mereka perlu lebih sensitif dalam menangani isu-isu sebegini. Mungkin pendekatan yang holistik diperlukan untuk menjaga dan menangani masalah dan cabaran hidup kanak-kanak talasemia. Sokongan pakar psikologi dan NGO juga boleh membantu. Sokongan dari pelbagai peringkat ini dapat membantu keluarga dan pesakit menjalani hari-hari mereka dengan penuh berkeyakinan.

Penulis Artikel

Nama penulis:
Dr Nur Arzuar Bin Abdul Rahim
 
Afiliasi:
Jabatan Perubatan Klinikal, IPPT
Bidang kepakaran: Pakar PediatrikPesan-pesan penikahan: Keperluan saringan Talasemia pra-perkahwinan


25 October 2022 by NUR ARZUAR BIN ABDUL RAHIM

Nur Arzuar Bin Abdul Rahim
Jabatan Perubatan Klinikal, Institut Perubatan dan Pergigian Termaju (IPPT)

Penyatuan dua jiwa

Perkahwinan merupakan kesatuan dua jiwa yang saling menyayangi di antara satu sama lain. Ia berkisar perhubungan cinta dan rohani antara dua individu. Pemeriksaan kesihatan pra-perkahwinan pula sangat penting bagi mengelakkan komplikasi kesihatan atau penyakit dalam menjalani kehidupan perkahwinan yang bahagia seperti yang impikan. Walaupun pada ketika ini, keperluan pemeriksaan genetik sebelum berkahwin masih dibahaskan. Saring penyakit genetik boleh menjadi satu jawapan kepada bakal pasangan untuk lebih bersedia kearah kesejahteraan generasi masa hadapan. Ketika ini di negara kita, hanya mewajibkan saringan status penyakit HIV atau “human immunodeficiency virus” bagi bakal pasangan manakala saringan penyakit Talassemia pula sebagai satu pilihan. Langkah ini adalah penting untuk meningkatkan kesedaran dalam kalangan bakal suami dan isteri, mengenai pentingnya mendapatkan maklumat kesihatan calon pasangan masing-masing sebelum mengambil langkah seterusnya

 

Apakah ujian saringan genetik ?

 

Kebanyakkan orang pasti biasa dengan perkataan genetik contohnya DNA atau “deoxyribonucleic acid”. Keturunan manusia berasal dari satu iaitu Adam dan Hawa. Walau bagaimana pun kita boleh lihat kepelbagaian atau variasi bangsa manusia di muka bumi ini. Perbezaan atau variasi yang wujud ini, adalah akibat perubahan bahan genetik yang akan berubah dan diwarisi contohnya perkahwinan yang rapat (antara sepupu) atau kemungkinan terdedah kepada sesuatu keadaan, radiasi atau bahan kimia yang boleh mengakibatkan ketidak sempurnaan genetik atau bahan DNA seseorang manusia.

 

Apa itu ujian saringan? Ia adalah suatu ujian atau pengesanan awal bagi penyakit tertentu atau keadaan luar biasa pesakit, bagi memudahkan pengesanan penyakit dan juga rawatan awal. Sebenarnya, semua orang ada kemungkinan ketidak sempurnaan genetik, namun mungkin tidak menjadi masalah contohnya ketidaksempurnaan genetik yang kecil yang menghasilkan ciri seperti mata berwarna biru, jari lebih kecil atau rambut berwarna “blonde”. Ia mewujudkan kepelbagaian rupa paras manusia. Oleh itu tujuan sebenar kita melakukan ujian saringan genetik adalah untuk kita menyaring kemungkinan kita mempunyai masalah genetik yang besar yang merisikokan penyakit-penyakit tertentu. Namun, kita tidak mampu untuk mengesan semua penyakit yang ada, kerana terdapat lebih 3 bilion bahan genetik atau DNA dalam badan manusia. Oleh yang demikian kita hanya akan menyaring untuk penyakit yang tertentu sahaja.

 

Kebanyakan penyakit berkaitan genetik tiada ubat yang khusus dan langkah pencegahan merupakan langkah yang lebih baik dari mengubatinya. Satu kajian telah dijalankan di Malaysia yang mendapati hampir 30% keluarga pembawa genetik Talasemia telah pun mempunyai 3 orang anak yang menghidapi Talasemia, 70% lagi mempunyai 2 orang anak Talasemia. Kenapa keadaan ini berlaku? Sedangkan kedua-dua ibu bapa tersebut telah mengetahui bahawa mereka adalah pembawa? Isu ini sukar dibahaskan kerana kepelbagaian pandangan. Itulah sebabnya  kita sangat menggalakkan bakal pengantin menjalani ujian saringan penyakit Talassemia bagi mengetahui status masing-masing sejak dari awal. Sejak tahun 2005, pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah pun memulakan program saringan penyakit Talasemia secara sukarela yang tertumpu dalam kalangan remaja sekolah menengah. Kaedah yang dijalankan adalah darah sukarelawan pelajar di ambil untuk ujian makmal bagi melihat kemungkinan risiko pembawa genetik Talasemia. Bagi mereka yang telah mencapai usia 16 tahun dan ke atas, mereka digalakkan untuk menjalani ujian saringan Talasemia bagi mencegah pertambahan penyakit ini di Malaysia. Namun kesedaran dalam kalangan bakal pengantin lebih utama bagi membolehkan mereka membuat saringan darah.

 

Apa Itu Penyakit Talasemia?

Talasemia merupakan penyakit kecacatan pada sel darah merah. Kecacatan ini disebabkan oleh masalah pada genetik yang bertanggungjawab untuk menghasilkan hemoglobin dalam badan manusia. Hemoglobin adalah bahagian sel darah merah yang akan membawa oksigen daripada paru-paru ke seluruh tubuh. Talasemia merupakan penyakit genetik atau keturunan yang mana seorang anak boleh mewarisi genetik Talasemia daripada kedua ibu bapanya. Ianya bukan penyakit berjangkit dan tidak boleh merebak melalui darah, udara, air ataupun sentuhan fizikal dan seksual dengan pesakit Talasemia. Jantina lelaki mahupun perempuan mempunyai risiko yang sama untuk mendapat penyakit ini dari ibu bapa masing-masing yang merupakan pembawa genetik Talasemia.Pada ketika ini, penyakit Talasemia adalah penyakit genetik yang paling kerap berlaku di Malaysia. Satu daripada 20 penduduk Malaysia adalah pembawa genetik Talasemia tanpa disedari. Terdapat 600,000 hingga 1 juta pembawa genetik Talasemia dan lebih kurang 2,500 pesakit “Talasemia major”, dan kebanyakan pesakit adalah daripada keturunan Melayu, Cina dan kaum Bumiputra Sabah. Terdapat dua jenis Talasemia iaitu “Talasemia Minor” yang merujuk kepada mereka yang mempunyai kecacatan genetik Talasemia, namun tidak menunjukkan tanda-tanda Talasemia atau pembawa. Manakala “Talasemia Major” pula merupakan individu yang mempunyai baka Talasemia sepenuhnya.

Pembawa genetik Talasemia tidak menunjukkan sebarang masalah kesihatan tetapi seorang pembawa genetik Talasemia boleh memindahkan genetik Talasemia tersebut kepada anak-anak mereka sekiranya pasangan yang dikahwini juga adalah pembawa. Pesakit “Talasemia Major” akan menunjukkan tanda-tanda menghidap penyakit itu seawal usia 6  hingga 18 bulan dengan menunjukkan gejala seperti badan sentiasa lemah dan resah, kesukaran bernafas, Jaundis, perut buncit disebabkan pembengkakan organ hati dan limpa, tumbesaran yang terbantut serta terdapat perubahan pembentukan pada muka apabila anak semakin membesar.Pesakit “Talasemia Major” perlu menjalani proses transfusi darah sebanyak satu hingga dua kali sebulan seumur hidup. Ia penting untuk mengembalikan paras hemoglobin ke tahap yang lebih baik supaya tisu-tisu di dalam badan mendapat bekalan oksigen yang mencukupi. Rawatan penyingkiran zat besi juga perlu diberikan kepada pesakit kerana transfusi darah yang berterusan akan menyebabkan zat besi berkumpul secara berlebihan di dalam tubuh dan boleh merosakkan organ-organ penting seperti hati, jantung dan kelenjar endokrin pesakit.

Stigma saringan pra-perkahwinan

Pihak kerajaan melalui Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) amat menggalakkan setiap pasangan yang ingin berkahwin menjalankan ujian saringan Talasemia secara sukarela bagi mengesan penyakit itu lebih awal. Bagi pasangan yang ingin mendirikan rumah tangga, mereka perlulah lebih bersifat terbuka dengan menjalani ujian saringan Talasemia sebagai langkah keselamatan lebih-lebih lagi bagi mereka yang mempunyai sejarah keluarga menghidap Talasemia. Jika kedua-dua pasangan itu didapati mempunyai genetik pembawa Talasemia, mereka haruslah mendapatkan nasihat doktor serta keterangan lanjut mengenainya dengan menghadiri kaunseling genetik kerana sekiranya mereka berkahwin, kemungkinan besar anak yang bakal dilahirkan merupakan pesakit “Talasemia Major”. Jika kedua-dua bakal pengantin merupakan pembawa Talasemia, risiko anak mereka menghidapi penyakit adalah 25%, manakala 50% lagi akan berisiko sebagai pembawa genetik Talasemia dan 25% lagi adalah normal. Jika salah seorang bakal pengantin merupakan pembawa, tiada risiko anak menghidapi penyakit Talasemia, namun 50% risiko anak mereka adalah pembawa genetik Talasemia. Perlu di ingatkan risiko di atas merupakan pada setiap kali kandungan untuk kedua-dua situasi di atas.

Di negara Cyprus pada era tahun 1980-an, 1 daripada 7 rakyat mereka merupakan pembawa atau pengidap Talasemia. Situasi ini telah menimbulkan beban yang sangat ketara kepada negara dari segi perkhidmatan kesihatan yang perlu disediakan. Oleh itu pihak Gereja Orthodoks telah mewajibkan sijil saringan Talasemia bagi pasangan yang akan berkahwin. Hasilnya di negara Cyprus ketika ini, insiden penyakit Talasemia jarang ada. Kajian yang diadakan di negara Iran berkaitan saringan Talasemia dalam kalangan bakal pengantin di negara mereka pula mendapati, walaupun saringan dijalankan dan didapati bakal pengantin adalah pembawa genetik Talasemia, 50% daripada peserta kajian tetap meneruskan perkahwinan dan mengambil risiko, manakala 29% mengambil keputusan untuk tidak meneruskan perkahwinan. Kadang-kadang ada bakal pengantin bimbang akan terkesan dengan stigma masyarakat sekiranya mereka telah didapati sebagai pembawa genetik Talasemia selepas menjalani ujian saringan. Perlu ditegaskan bahawa pembawa genetik Talasemia bukanlah berpenyakit. Manakala persoalan seperti teknologi ujian saringan penyakit Talasemia bagi bayi dalam kandungan pula, apabila positif di kesan sebagai pesakit Talasemia – Adakah boleh kita gugurkan kandungan tersebut?. Ini merupakan persoalan yang banyak perdebatan dari segi agama, prinsip etika dan sebagainya. Oleh yang demikian ; Pesan-pesan perkahwinan kepada bakal-bakal pengantin di luar sana, adalah wajar untuk menjalani ujian saringan Talasemia pra-perkahwinan demi masalahat masa depan seperti yang dibincangkan di atas.

Penulis Artikel

Nama penulis:
Dr Nur Arzuar Bin Abdul Rahim
 
Afiliasi:
Jabatan Perubatan Klinikal, IPPT
Bidang kepakaran: Pakar Pediatrik


Venetoclax Merencat Phosphorilasi Oksidatif Dan Menghapus Sel Stem Leukemia Myeloid Akut


14 September 2022 by ASMIDA BINTI ISA

Dr. Asmida Isa

Jabatan Sains Bioperubatan, Institut Perubatan dan Pergigian Termaju, Universiti Sains Malaysia.

Terdapat satu golongan pesakit leukemia myeloid akut (AML) yang berusia lebih dari 65 tahun yang tidak boleh dirawat menggunakan rawatan piawai AML; ejen hypomethylating azacitidine dan decitabine. Rawatan piawai memberikan hasil yang sederhana, toksik dan kebiasaannya kelangsungan hidup yang pendek. Baru-baru ini, satu rawatan novel dikenali sebagai venetoclax telah diperkenalkan kepada kumpulan pesakit ini. Kombinasi venetoclax dan ejen hypomethylating menunjukkan 60% daripada 45 pesakit sembuh sepenuhnya (complete remission) dalam percubaan klinikal tahap 1 tersebut.

Venetoclax merupakan ejen rawatan yang mensasarkan protein BCL-2. Kajian menunjukkan ekspresi protein BCL-2 adalah sangat tinggi di kalangan pesakit baru leukemia myeloid akut dan yang berulang (relapse). Protein BCL-2 diketahui sebagai proto-oncogene yang berfungsi menghalang proses kematian sel. Oleh itu, sel yang mempunyai kandungan BCL-2 yang tinggi tidak terkesan dengan rawatan piawai, sebaliknya sel-sel tersebut memasuki fasa kitaran sel dorman (G0) sebagai salah satu mekanisma melarikan diri. Selepas satu ketika, sel-sel kanser dorman ini akan memasuki semula kitaran sel dan akan menyebabkan ulangan penyakit (relapse).   

Sel-sel ini dikenali sebagai sel stem (LSC) dan mempunyai karakter yang berlainan daripada sel blast leukemia. LSC bergantung kepada phosphorilasi oksidatif  untuk aktiviti metabolisma. Uniknya, LSC meningkatkan pengambilan asid amino dan proses katabolisma untuk meneruskan kelangsungan tanpa kebergantungan kepada proses glikolisis. Antara asid amino spesifik yang digunakan oleh sel stem leukemia adalah cysteine, glutamine dan asid amino branched-chain yang tidak boleh disintesis oleh sel. Kajian menunjukkan LSC tidak dapat meneruskan kelangsungan hidup apabila suplimen asid-asid amino ini dihadkan dalam media LSC tersebut.

Menariknya, kombinasi venetoclax dan hypomethylating agent mengurangkan ekspresi protein BCL-2, menghapuskan metabolisma phosphorilasi oksidatif dan seterusnya membunuh populasi LSC AML ini. Penemuan ini menjadikan venetoclax sebagai satu rawatan pilihan untuk pesakit AML yang tidak boleh dirawat dengan rawatan piawai. Selain itu, memahami dan memantau sifat-sifat metabolik sel kanser juga adalah sangat penting yang mana ia berpotensi untuk dijadikan sasaran rawatan penyakit-penyakit kanser lain.

Gambarajah menunjukkan kebergantungan yang tinggi sel stem pesakit AML terhadap metabolisma asid amino. Asid amino digunakan oleh LSC untuk menghidupkan proses phosphorilasi oksidatif. Kombinasi rawatan venetoclax dan azacitidine merencatkan pengambilan asid amino dan seterusnya membunuh sel stem AML ini (Gambarajah adaptasi dari Jones et. al, 2018).


REFERENCES

1. Jones, C. L., Stevens, B. M., D’Alessandro, A., Reisz, J. A., Culp-Hill, R., Nemkov, T., Pei, S., Khan, N., Adane, B., Ye, H., Krug, A., Reinhold, D., Smith, C., DeGregori, J., Pollyea, D. A., & Jordan, C. T. (2018). Inhibition of Amino Acid Metabolism Selectively Targets Human Leukemia Stem Cells. Cancer Cell, 34(5), 724-740.e4. https://doi.org/10.1016/j.ccell.2018.10.005

Penulis Artikel

Nama penulis:
Dr Asmida Isa
Afiliasi:
Jabatan Sains Bioperubatan
Bidang kepakaran:
Molecular haematology


Dua Jenis DNA Dalam Badan Manusia


25 October 2022 by AHZAD HADI BIN AHMAD


Hanis Nabilah Mohd. Nazman / Dr. Ahzad Hadi Ahmad
Makmal Diagnostik Termaju (ADL), Institut Perubatan dan Pergigian Termaju, Universiti Sains Malaysia, Bertam, 13200 Kepala Batas, Pulau PinangRajah 1.0 menunjukkan dua jenis DNA yang terdapat dalam sel badan manusia: (a) DNA nuklear dalam sel nukleus (b) DNA mitokondria dalam sel mitokondria. Sumber: Heintzman, P.D. 2013. Patterns in palaeontology: an introduction to ancient DNA 3: 3(10),1-10.

DNA mitokondria, mtDNA

Mitokondria adalah struktur dalam sel (organel) yang menukarkan tenaga kimia daripada makanan kepada bentuk yang boleh digunakan oleh sel iaitu adenosina trifosfat (ATP). Setiap sel di dalam tubuh badan mengandungi ratusan hingga ribuan mitokondria. Keberadaan mitokondrian boleh dijumpai dalam cecair yang mengelilingi nukleus (sitoplasma). Kebanyakan DNA dibungkus dalam kromosom yang berada di dalam nukleus, namun mitokondria mempunyai sejumlah kecil DNA mereka tersendiri. Bahan genetik ini dikenali sebagai DNA mitokondria atau mtDNA. Dalam sel manusia, saiz DNA mitokondria merangkumi kira-kira 16,569 blok binaan DNA (pasangan bes, ‘base pair’), mewakili sebahagian kecil daripada jumlah DNA dalam sel. Struktur mtDNA terdiri daripada molekul DNA bertali dua, bulat, yang disusun menjadi satu kromosom. Penghasilan mtDNA adalah secara bebas daripada DNA nuklear dan bergantung pada keperluan sel untuk tenaga.

DNA mitokondria mengandungi 37 gen (‘gene’), dimana semuanya penting untuk fungsi mitokondria yang normal. Tiga belas daripada gen ini menyediakan arahan untuk membuat enzim yang terlibat dalam proses fosforilasi oksidatif. Fosforilasi oksidatif adalah proses yang menggunakan oksigen dan gula ringkas untuk mencipta adenosina trifosfat (ATP), sumber tenaga utama sel. Selain itu, 22 gen yang tinggal berfungsi dalam menyediakan arahan untuk membuat molekul yang dipanggil RNA pemindahan (tRNA) dan dua gen RNA ribosom (rRNA), yang berkait rapat dengan kimia DNA (ribosom). Jenis-jenis RNA ini membantu dalam penghasilan protein (asid amino) yang menjadi protein yang berfungsi.

MtDNA diwariskan dari satu generasi kepada generasi seterusnya adalah melalui pewarisan keturunan ibu. Setiap anak akan mendapat mtDNA daripada ibu namun hanya mtDNA anak perempuan sahaja yang akan diwariskan ke generasi seterusnya. Oleh itu, penyakit yang berkaitan dengan mtDNA diperoleh melalui pewarisan ibu. MtDNA lebih mudah terdedah kepada mutasi jika dibandingkan dengan DNA nuklear. Mutasi salah erti dalam mtDNA dimana satu daripada pasangan bes DNA berubah yang akan menghasil protein yang berbeza daripada yang asal. Sebagai contoh, mutasi mtDNA ini boleh menyebabkan penyakit Leber’s hereditary optic neuropathy (LHON) dimana pesakit akan mengalami kehilangan penglihatan secara tiba-tiba. Selain itu, pemansuhan besar (‘deletion’) dalam mtDNA menyebabkan sindrom Kearns-Sayre dan ophthalmoplegia yang menyebabkan kelumpuhan otot ekstraokular yang mengawal pergerakan mata.

DNA nuklear, nDNA

Asid deoksiribonukleik (DNA) merupakan molekul utama dalam sel hidup. Maklumat DNA merupakan bahan pewarisan/keturunan dalam manusia dan kebanyakan organisma. Setiap sel dalam badan seseorang mempunyai DNA yang sama. Kebanyakan DNA dijumpai di dalam nukleus iaitu DNA nuclear (nDNA). Namun, terdapat juga DNA yang dijumpai di dalam mitokondria iaitu DNA mitokondria (mtDNA).

Tubuh manusia yang normal terdiri daripada 46 kromosom individu termasuk kromosom jantina (‘sex chromosome’). nDNA dalam manusia wujud dalam beberapa salinan. Bilangan salinan nDNA dalam genom diterangkan dengan istilah ploidy. Sel somatik manusia adalah diploid (2n), mengandungi dua salinan nDNA, yang dipanggil kromosom homolog. Gamet (‘sperm’ pada lelaki dan ‘ovum’ pada wanita) didapati haploid (n) pada manusia.

Saiz genom manusia ialah 3.3 bilion pasangan bes. nDNA manusia terdiri daripada 20,000 hingga 25,000 gen, termasuk gen yang terdapat dalam mtDNA. Gen-gen ini dikodkan untuk hampir semua ciri-ciri yang dipamerkan oleh organisma. Mereka membawa maklumat untuk pertumbuhan, perkembangan, dan pembiakan. Gen diekspresikan ke dalam protein mengikut kod genetik universal melalui transkripsi dan terjemahan. nDNA hanya direplikasi semasa fasa S kitaran sel.

Cara perwarisan nDNA adalah melalui kedua ibu bapa. Genom manusia terdiri daripada dua salinan (2n) dimana satu salinan (n) daripada ibu dan satu salinan lagi (n) daripada bapa. nDNA mengandungi variasi besar ciri-ciri yang dipamerkan kerana kehadiran pelbagai alel bagi setiap gen tertentu. Oleh itu, nDNA digunakan dalam ujian paterniti untuk mengetahui samada seseorang itu bapa kepada anaknya. Selain itu, penyakit juga merupakan ciri-ciri yang diwariskan kepada ibu bapa. nDNA kurang terdedah kepada mutasi berbanding mtDNA. Contoh gangguan genetik dalam genom manusia ialah talasemia, anemia sel sabit, hemochromatosis yang menyebabkan tubuh badan menyerap terlalu banyak zat besi daripada makanan dan penyakit Huntington.

REFERENCES

1. Taylor RW, Turnbull DM. Mitochondrial DNA mutations in human disease (2005). Nat Rev Genet. 6(5):389-402. doi: 10.1038/nrg1606.

Penulis Artikel

Nama penulis:
Hanis Nabilah binti Mohd. Nazman dan Dr Ahzad Hadi Ahmad
Afiliasi:
Makmal Diagnostik Termaju (ADL), Institut Perubatan dan Pergigian Termaju, Universiti Sains Malaysia, Bertam, 13200 Kepala Batas, Pulau Pinang.
Bidang kepakaran:
Pelajar latihan industri, Ijazah Sarjana Muda Sains (Genetik)
Diabetes dan Mitos


14 September 2022 by MASTURA BINTI MOHD SOPIAN

Dr. Mastura Binti Mohd Sopian
Pensyarah Jabatan Kesihatan Komuniti, Institut Perubatan dan Pergigian Termaju
Universiti Sains Malaysia

Di Malaysia, diabetes semakin menjadi-jadi dan meningkat. Begitu juga dengan mitos dan salah tanggapan berkaitan diabetes. Berikut adalah beberapa fakta yang perlu anda tahu tentang diabetes.

Jika anda berlebihan berat badan, anda pasti akan menghidap diabetes.

Berat badan berlebihan adalah faktor risiko untuk menghidap diabetes, tetapi faktor risiko lain seperti kurang aktiviti fizikal, sejarah keluarga, etnik dan umur juga memainkan peranan. Malangnya, ramai orang berpendapat bahawa berat badan adalah satu-satunya faktor risiko diabetes jenis 2, tetapi ramai orang yang menghidap diabetes jenis 2 berada pada berat normal atau hanya berat badan berlebihan sederhana.

Penghidap diabetes perlu elakkan makanan karbohidrat


Karbohidrat boleh meningkatkan tahap gula darah kerana ia dipecah menjadi glukosa untuk membekalkan tenaga untuk badan.

Walau bagaimanapun, karbohidrat terdapat dalam pelbagai makanan (termasuk buah-buahan dan sayur-sayuran), yang mungkin juga merupakan sumber penting nutrien lain. Malah, kajian menunjukkan bahawa jumlah karbohidrat, protein, dan lemak yang betul boleh membantu menguruskan tahap glukosa darah anda. Oleh itu, mungkin tidak praktikal untuk mengelakkan karbohidrat sepenuhnya. Rujuk pakar pemakanan, yang boleh menawarkan nasihat tentang diet yang sesuai untuk pesakit diabetes

Diabetes berpunca daripada makan makanan manis

Tidak semestinya. Diabetes adalah penyakit kronik yang disebabkan oleh paras glukosa darah yang tinggi, yang berpunca daripada ketidakupayaan badan untuk menghasilkan insulin atau bertindak balas terhadapnya dengan cekap.

Insulin bertanggungjawab untuk mengurangkan tahap glukosa darah dalam badan apabila ia terlalu tinggi. Walaupun makan makanan manis mungkin tidak menyebabkan diabetes, diet tinggi gula dan lemak boleh menyebabkan obesiti, juga meningkatkan risiko diabetes jenis 2.

Diabetes boleh sembuh


Diabetes adalah penyakit kronik yang boleh dirawat untuk menstabilkan paras gula bagi mengelakkan komplikasi seperti strok, serangan jantung dan kegagalan buah pinggang. Kawalan gula yang baik, boleh mencegah komplikasi yang lebih mudarat.

Pesakit yang menggunakan insulin adalah lebih serius berbanding mereka yang mengambil ubat oral

Pesakit diabetes jenis 1 tidak dapat menghasilkan insulin kerana gangguan imun yang menjejaskan pankreas. Oleh itu, ubat oral yang merangsang pengeluaran insulin oleh pankreas tidak sesuai. Pesakit sedemikian memerlukan suntikan insulin untuk mengawal paras glukosa darah mereka.

Bagi pesakit diabetes jenis 2, rawatan awal mungkin melibatkan ubat oral atau suntikan insulin. Sesetengah pesakit mungkin memerlukan gabungan kedua-dua rawatan untuk mencapai kawalan optimum tahap glukosa darah mereka. Keseriusan penyakit dilihat daripada kawalan gula dan komplikasi daripada kawalan gula yang tidak terkawal.

Tiada seorang pun dalam keluarga saya menghidap diabetes, jadi saya tidak akan mendapat penyakit itu.

Memang benar bahawa mempunyai ibu bapa atau adik-beradik yang menghidap diabetes meningkatkan risiko anda untuk mendapat diabetes. Malah, sejarah keluarga adalah faktor risiko untuk kedua-dua diabetes jenis 1 dan diabetes jenis 2. Walau bagaimanapun, ramai juga penghidap diabetes adalah mereka yang tiada sejarah keturunan ahli keluarga yang menghidap diabetes.

Gaya hidup dan keadaan tertentu boleh meningkatkan risiko anda untuk diabetes jenis 2. Ini termasuk:

Berat badan berlebihan atau obes
Mengalami pradiabetes
Penyakit ovari polisistik
Kencing manis semasa mengandung
Kurang aktiviti fizikal

Anda boleh membantu mengurangkan risiko anda dengan mengekalkan berat badan yang sihat, bersenam hampir setiap hari dalam seminggu dan mengamalkan diet yang sihat.

Diabetes jenis 2 adalah diabetes 'ringan'


Mungkin kerana diabetes adalah biasa, sesetengah orang percaya bahawa ia bukan penyakit yang serius. Ini tidak betul. Tiada ubat untuk diabetes, dan terdapat pelbagai komplikasi yang boleh berlaku jika seseorang tidak menguruskan keadaan dengan baik.

Komplikasi termasuk penyakit kardiovaskular, kerosakan saraf, kerosakan buah pinggang, buta, dan masalah kulit.


REFERENCES

1. DiabCare Malaysia 2013 Action Plan Workshop. Putrajaya, Malaysia. 13th November 2014.
2. American Diabetes Association. Standards of Medical Care in Diabetes, (2015). Diabetes Care. 2015;38(Suppl. 1):S1-S94.


Penulis Artikel

Dr. Mastura Binti Mohd Sopian
Pensyarah Jabatan Kesihatan Komuniti, IPPT
Pakar Perubatan Keluarga, IPPT
Anak Lewat Bercakap: Bila Perlu Risau?


25 October 2022 by NUR ARZUAR BIN ABDUL RAHIM

Nur Arzuar Bin Abdul Rahim
Jabatan Perubatan Klinikal, Institut Perubatan dan Pergigian Termaju (IPPT)
 

Semua bayi yang dilahirkan di Malaysia akan memiliki buku rekod kesihatan bayi. Buku tersebut terdapat pelbagai maklumat yang penting berkenaan bayi seperti rekod kelahiran, pertumbuhan bayi dan kanak-kanak yang merangkumi ukur lilit kepala, berat badan dan juga ketinggian. Perkara yang paling penting ialah senarai semak perkembangan kanak-kanak daripada seawal usia satu bulan sehingga ke 18 bulan. Dalam setiap senarai semak kanak-kanak ini, ada tersenarai semua domain ataupun area perkembangan kanak-kanak contohnya motor kasar, motor halus, sosial, pendengaran dan penglihatan. Kanak-kanak yang berusia 1 tahun sepatutnya mempunyai sekurang-kurangnya 1 patah perkataan yang mempunyai makna sebagai contoh “nak” atau “tak nak”. Namun sekiranya umur kanak-kanak telah mencapai usia 2 tahun, tetapi masih belum mencapai apa-apa maksud perkataan, kemungkinan anak tersebuat ada masalah pertuturan. Terdapat pelbagai faktor kanak-kanak mengalami lewat perkembangan pertuturan yang akan kita bincangkan dibawah. Ibu bapa boleh sentiasa merujuk carta perkembangan didalam buku rekod kesihatan bayi bagi memudahkan pemantauan perkembangan dan tumbesaran anak mereka.

Cabaran kanak-kanak Lambat Bercakap

Sebenarnya lambat bercakap dalam kalangan kanak-kanak ketika ini biasa berlaku. Secara relatifnya kes ini lebih banyak berbanding 10 tahun dahulu. Kenapa berlaku? Penyebab sebenar, kita tidak dapat pastikan, namun ada yang mengatakan, ia ada kaitan dengan banyaknya masa yang diluangkan oleh kanak-kanak bersama television atau gadjet dan yang paling penting ialah kurangnya stimulasi pertuturan dalam kalangan anak-anak. Kanak-kanak hari ini lebih banyak masa dirumah, tambahan pula kita baru sahaja melepasi zaman pandemik COVID yang telah mengganggu sistem persekolahan dan sebagainya. Keadaan ini akan merisikokan kanak-kanak untuk belajar bertutur dengan baik.

Kanak-kanak yang lambat bertutur pada umur 2 tahun atau 3 tahun tidak dapat melengkapkan ayat. Sesetengah mereka tidak dapat mengeluarkan patah perkataan. Mereka hanya mengeluarkan bunyi babels seperti “babababa” “ahhhh”. Kebiasaanya di tempat awam mereka akan menjerit untuk mendapatkan perhatian. Mereka akan jadi lebih sensitif atau mengalami masalah perhatian. Mereka akan lebih degil berbanding dengan kanak-kanak sebaya kerana mereka mempunyai kesukaran untuk memberitahu kehendak mereka atau apa yang diperlukan. Mereka akan kerap menangis atau merengek atau menjerit untuk mendapatkan apa yang mereka mahu. Cara terbaik untuk membantu mereka adalah dengan bersabar menghadapi karenah mereka.

Untuk mengenalpasti masalah pertuturan dalam kalangan kanak-kanak ini agak mencabar. Kenapa? Pertama, setiap kanak-kanak mempunyai “milestone” mereka sendiri. Ini bukan bermaksud, semua kanak-kanak mesti sama. Ada kanak-kanak yang boleh bercakap pada umur 1 tahun, kadang-kadang mungkin lambat sikit. Oleh itu ibu bapa perlu lebih berhati-hati untuk menilai perkembangan anak. Mereka perlu peka akan perkembangan anak-anak, supaya dapat dipantau dengan baik dan bawa berjumpa doktor sekiranya perlu.

Walaupun kita tidak boleh banding-bandingkan anak kita dengan anak orang lain, namun ia boleh menjadi “benchmark” atau “red flag”, contohnya apabila berkumpul bersama-sama anak orang lain yang sebaya yang sudah boleh bercakap, namun anak kita belum lagi boleh bertutur. Keadaan ini wajar menjadi tanda tanya, ada “something” yang kita kena pastikan kenapa, dan perlu dapatkan nasihat doktor. Dalam keadaan lain, guru di sekolah atau pra-tadika pun biasa melaporkan pada ibu bapa sekiranya mereka dapati murid ada masalah dengan pertuturan. Ini juga boleh memberikan kita signal yang anak kita berkemungkinan mengalami masalah pertuturan.

Tips Untuk Mengenalpasti Anak Kita Ada Masalah Pertuturan

Tips yang paling mudah adalah, jika anak kita sudahpun berumur 1 tahun 8 bulan atau 18 bulan namun, masih belum mempunyai perkataan yang pertama.Untuk pengetahuan semua, sebenarnya percakapan atau perbualan ini, kita boleh bahagikan kepada dua (2) iaitu verbal dan non-verbal. Verbal adalah saya bercakap- menggunakan patah perkataan manakala, non-verbal pula adalah “body language” atau bahasa badan. Ibu bapa tidak perlu risau, jika anak lewat bertutur namun mereka boleh tunjuk-tunjuk apa yang mereka mahukan atau ada bahasa badan lain seperti mimik muka dan sebagainya.

Ada kanak-kanak contohnya telah berusia 2 tahun dan lewat bertutur, bila kita cakap dengan dia, dia buat tidak kisah, buat hal sendiri dan tidak berminat dengan orang, dia tiada “eye contact”, sukar faham arahan mudah, tidak menunjukkan atau beri isyarat tentang perkara yang mereka mahu, atau hanya bercakap menggunakan huruf vocal seperti “ahh” “Ohh”. Jika ada tanda-tanda di atas, ibu bapa kena risau dan perlu dapatkan nasihat doktor. Oleh itu, ibu bapa boleh perhatikan bahasa badan atau “non-verbal” language anak, jika mereka lewat bertutur dan segera berjumpa doktor.

Memang ada garis panduan atau carta perkembangan bahasa dan pertuturan bagi kanak-kanak yang boleh dirujuk oleh ibu bapa. Sebagai contoh, bayi akan bertindak balas dengan suara berdekatan atau bunyi yang kedengaran. Keadaan ini patut ada pada usia 4 minggu, ibu bapa perlu risau jika bayi telah berusia 8-minggu, namun masih tiada respon. Bayi akan “babble” dengan merdu kepada diri sendiri atau orang lain. Respon ini patut ada diusia 8-bulan. Jika masih tiada diusia 10-bulan, ibu bapa perlu risau. Kanak-kanak akan bercakap secara sepatah-sepatah pada usia 13 sehingga 15 bulan. Pada usia 22-bulan pula, kanak-kanak sepatutnya boleh menggabungkan 2-3 perkataan dalam ayat dan pada usia 3 tahun ke 3.5 tahun, mereka patut boleh bertutur dengan bahasa yang bermakna.

Bercakap perkataan secara sepatah-sepatah pada usia 13 – 15 bulan dan pada usia 22 bulan kanak-kanak sepatutnya boleh menggabungkan 2-3 perkataan dalam ayat dan pada usia 3 – 3.5 tahun mereka patut bertutur dengan bahasa yang bermakna. “Phonation” atau proses bunyi percakapan kanak-kanak biasanya akan lebih lengkap apabila kanak-kanak berusia 4 tahun ke atas. Namun sebagai ibu bapa kita jangan terlebih risau dengan carta perkembangan ini, kerana ia hanyalah garis panduan sahaja. Setiap kanak-kanak tetap unik dengan perkembangan masing-masing. Carta ini adalah sebagai panduan untuk kita mendapatkan nasihat doktor jika anak kita tidak menunjukkan pencapaian seperti yang diharapkan.

Kanak-kanak yang dirujuk kepada saya bagi masalah pertuturan, pertama sekali saya kena pastikan, adakah kanak-kanak ini boleh mendengar atau tidak. Ramai juga ibu bapa yang beritahu saya, anak mereka boleh dengar , bila dipanggil nama, mereka akan pandang. Betul, mereka boleh mendengar, namun ada satu keadaan yang kita panggil “tone deafness”. Katakan orang panggil nama anak tersebut abang , tapi yang anak tersebut dengar adalah bambam, anak tersebut tetap akan pandang pada panggilan tersebut,tetapi apa yang dia dengar itu tidak tepat, dan apabila ibu bapa hendak anak tersebut ulang perkataan itu. Maka perkataan yang sebenar tidak akan keluar dengan betul. Keadaan ini juga boleh menyebabkan pertuturannya lewat. Walaupun kanak-kanak ini sudah pun melalui ujian saringan “hearing screening” masa lahir di hospital, tapi ia hanyalah ujian saringan dan tidak 100% tepat. Oleh itu ujian pendengaran tetap perlu dilakukan.

Banyak aktiviti yang ibu bapa boleh lakukan dirumah bagi membantu kanak-kanak yang ada masalah pertuturan yang agak lewat. Contohnya ketika anak itu sedang menunggu kita membancuh susu. Kita boleh berbual-bual dengan anak tersebut, “ini ibu bancuhkan susu, susu ini warnanya putih”. Kita galakkan anak kita bercakap. Anak tersebut akan mendengar percakapan kita, mereka melihat apa yang sedang kita lakukan.  Satu lagi contoh lain, apabila anak tersebut sedang bermain kereta pula, kita tegur mereka , ”Buat apa tu, sedang bermain kereta ya, warna apa tu? “. Apa yang telah kita lakukan adalah kita “saying things” kepada anak kita atau  “broadcasting” perkataan pertuturan kepada mereka. Mereka akan belajar. Inilah salah satu keadaan  bagaimana penggunaan gadjet di katakan telah menyebabkan masalah pertuturan yang lewat. Kanak-kanak belajar secara “imprinting”. Jika mereka nampak cartoon yang bercakap “funny things” atau menunjukkan aksi melompat-lompat, mereka dengan mudah akan tiru kerana mereka tidak dapat membezakan antara realiti dan fantasi. Di tambah lagi komunikasi gadjet hanyalah sehala, tidak seperti aktiviti perbualan antara ibu bapa dan anak-anak mereka.

Punca anak lambat bercakap

Punca sebenar kanak-kanak lewat bercakap ada banyak, mungkin kita boleh bermula punca sejak kanak-kanak itu lahir, contohnya dilahirkan pramatang atau mengalami kecederaan otak (tidak cukup oksigen) ataupun mengalami masalah bayi kuning yang sangat tinggi sehingga mendapat komplikasi pendengaran. Seterusnya masalah berkaitan genetik yang salah satu cirinya adalah masalah pertuturan ataupun masalah berkaitan psikologi seperti autisme dan ADHD (attention deficit hyperactive disorder). Mereka ini pun biasanya datang ke klinik dengan masalah pertuturan yang lewat. Apa yang penting bagi doktor perubatan yang melihat kes ini, adalah untuk memastikan sama ada kanak-kanak tersebut mengalami masalah pertuturan semata-mata, atau ada masalah lain yang berkaitan pertuturan.

 

Kadang-kadang sudah menjadi kebiasaan ibu bapa di luar sana mengajuk bahasa anak-anak kecil mereka yang niat asalnya untuk memudahkan atau kelihatan comel, contohnya “nak makan tak?” jadi “nak mamam tak?”..contoh lain...gelas di sebut geyas. Sedangkan anak-anak mahu belajar bahasa yang sedang kita tuturkan. Namun lain pulak jadinya. Selain itu, ibu bapa juga kena hati-hati jangan sesekali mengejek anak-anak mereka yang bercakap pelat. Apabila mereka bercakap pelat, kita gelak-gelakkan mereka. Apa yang berlaku adalah mereka faham situasi tersebut dan akan berhenti bercakap kerana berasa malu untuk bertutur, takut kena gelak. Jika ibu bapa hendak menegur, perlulah melakukan dengan cara yang positif. Jangan di sergah, jangan marah-marah kerana kanak-kanak amat sensitif.

 

Apakah rawatan atau terapi untuk anak-anak yang mempunyai masalah pertuturan

 

Pertama sekali, kita kena pastikan pendengaran anak tersebut normal, maksudnya anak tersebut dapat mendengar dengan baik. Kedua, kita kena periksa secara fizikal rongga mulut anak untuk lihat keadaan lidahnya dia pendek atau tidak, pergerakkan lidah normal atau tidak. Ada juga keadaan yang kita panggil sebagai “tounge tie (ankyloglossia). Ia merupakan keadaan lidah sejak dari lahir yang menyekat pergerakkan lidah kerana terdapat jalur tisu lebihan dibawah lidah yang menambat bahagian bawah hujung lidah ke lantai mulut atau kita panggil “lingual frenulum”. Keadaan ini boleh mengganggu proses penyusuan, kerana bayi sukar untuk menjelirkan lidahnya. Selain itu ia boleh mengganggu kanak-kanak untuk makan, bercakap atau menelan. Ketiga, kita kena pastikan kanak-kanak tersebut tiada masalah lain seperti attention defisit (AD) atau hyperaktif, autisme. Kanak-kanak yang mempunyai masalah attention defisit, mereka tidak boleh fokus atau beri perhatian. Apabila kita hendak melakukan terapi pertuturan mereka tidak boleh fokus. Pada kebiasaannya, apabila kita berbincang berkaitan terapi pertuturan ia merupakan “multidisplinary approach”. Sebagai contoh ada penglibatan juru pulih pertuturan “speech therapist” - untuk terapi pertuturan, ada penglibatan “occupational therapist” utk latihan fokus anak terbabit dan sebagainya.

 

Tips aktiviti yang boleh dilakukan untuk menggalakkan anak-anak bertutur di rumah

 

Elakkan bunyi TV yang kuat semasa berinteraksi dengan anak: Ia mengganggu proses pertuturan anak dan tidak dengar dengan jelas apa yang diterangkan kepadanya

Ajar anak bahasa isyarat : Untuk elakkan mereka kecewa kerana tidak memahaminya, galakkan anak-anak menggunakan isyarat yang mudah contohnya angguk tanda ya, geleng kepala tanda tidak

Luangkan lebih masa dengan anak: Luang masa untuk ajar anak berkomunikasi dan pastikan “eye contact” dengannya.

Selalu membaca bersama anak: Anak berpeluang untuk mendengar sebutan yang betul dan menambah kosa kata mereka ( vocabulary )

Lakukan aktiviti yang bantu kuatkan otot mulut anak: Contohnya mewarna lukisan menggunakan straw dan watercolour.

 

Pesanan saya sebagai satu kesimpulan, apapun keadaan pertuturan anak, ia sebenarnya berbalik kepada sistem pembelajaran mereka  di rumah. Jangan semata-mata berharap kepada guru di sekolah atau kawan-kawan mereka sahaja. Sebagai ibu bapa, kita kena banyak berborak dengan anak-anak, banyak berinteraksi dengan mereka, luangkan masa dan bermain dengan mereka dan kita jadi “best friend” untuk mereka. Terapi pertuturan sebenarnya bermula di rumah. Kita boleh bawa anak kita ke pusat terapi yang terbaik, betul ia sangat membantu, namum semuanya tetap bermula di rumah.


Penulis Artikel

Nama penulis:
Dr Nur Arzuar Bin Abdul Rahim
 
Afiliasi:
Jabatan Perubatan Klinikal, IPPT
Bidang kepakaran: Pakar Pediatrik


Suplemen COVID-19: Sejauh Mana Kebenaran Itu


16 August 2022 by MASTURA BINTI MOHD SOPIAN
Dr Mastura Mohd Sopian
Nur Azmina Liyana
Jabatan Kesihatan Komuniti, Institut Perubatan dan Pergigian Termaju
Universiti Sains Malaysia


Peningkatan jumlah jangkitan COVID-19 dalam seharian tidak lagi asing kini. Sehingga hari ini, sebanyak 536 ribu telah dilaporkan dan 6.31 ribu daripadanya adalah kematian seluruh dunia. Statistik di Malaysia mencecah lebih 4.4 ribu yang telah disahkan dijangkiti dengan COVID-19 (1). Wabak ini dapat dibendung dengan adanya peningkatan dalam bidang sains yang membawa kepada penghasilan vaksin yang berhasil melawan sindrom pernafasan akut teruk coronavirus 2 (SARS-CoV-2). Walaupunbagaimanapun, mikroorganisma cenderung untuk berevolusi bagi meyusuaikan diri mereka dengan persekitaran. Penghasilan vaksin sahaja tidak mampu menghentikan wabak kerana masih ada lagi variasi baru dihasilkan. Oleh itu langkah yang lebih berkesan perlu diambil bagi menghalang jangkitan virus terus merebak.

Manusia memiliki sistem pertahanan iaitu sistem imun tubuh yang menghalang bakteria dan virus menjangkiti tubuh. Sistem imun adalah sistem yang membentuk kemampuan tubuh untuk melawan jangkitan penyakit dengan menolak bendasing agar terhindar dari penyakit. Sistem pertahanan ini terdiri daripada sistem imun semulajadi yang bersifat tidak spesifik dan sistem imun adaptif yang bersifat spesifik. Sistem imun semulajadi akan terus bertindak sebaik sahaja patogen cuba memasuki badan manakala sistem imun adaptif bertindak balas kepada patogen yang sudah dikenalinya. Hal ini kerana sistem imun adaptif mempunyai memori tentang virus yang pernah menyerang.

Sistem imun semulajadi terbahagi kepada dua tahap. Tahap satu sistem ini terdiri daripada halangan fizikal seperti kulit dan lapisan mukosa dalam saluran pernafasan. Air mata, peluh, air liur dan lendir yang dihasilkan oleh kulit dan lapisan mukosa adalah sebahagian daripada halangan fizikal itu juga. Tahap kedua sistem ini terdiri daripada tindak balas sel dan protein. Sel darah putih seperti makrofaj dan neutrofil akan bertindak balas dengan menyerang patogen. Proses ini digelar fagositosis yang dijalankan oleh fogosit (2).

Penjualan pelbagai suplemen dengan kepelbagaian pasaran meningkat kebelakangan ini. Hal ini kerana masyarakat kini lebih peka dalam penjagaan kesihatan di era pandemik ini. Kajian  menyatakan zink dapat mengurangkan pembiakan virus di dalam sel terutamanya jangkitan virus demam dan jangkitan salur pernafasan (3).

Kurang pengambilan vitamin D dalam diet berpotensi meningkatkan peluang untuk dijangkiti COVID-19 (4). Vitamin D mempunyai peranan dalam pelbagai sistem badan, termasuk dalam tindak balas imun semula jadi dan adaptif. Kekurangan vitamin D telah dikatakan mampu meningkatkan jangkitan dan keterukan jangkitan COVID-19 (5).

Vitamin C terkenal dalam memberikan manfaat perlindungan daripada penyakit berjangkit. Malah, suplemen ini mempunyai mekanisme pertahanan untuk sistem pernafasan seperti mencegah jangkitan virus dan mengurangkan tempoh dan keterukan mereka serta mempunyai ciri anti-histamin yang boleh memperbaiki gejala selesema (6).

Omega-3 ialah asid lemak tak tepu dan termasuk asid lemak eicosapentaenoic dan docosahexaenoic yang  terkenal mempunyai kesan yang baik terhadap imuniti dan keradangan. Menariknya, asid lemak omega-3 memberikan kesan anti-virus dengan menghalang replikasi virus influenza (7).

Selain itu, pengambilan makanan yang berzat tinggi dan berkhasiat  juga dapat membantu meningkatkan daya ketahanan badan. Pengambilan suplemen adalah baik untuk kesihatan tetapi jika berlebihan sesuatu elemen dalam badan boleh meninggalkan kesan negatif terhadap tubuh badan sehingga menyebabkan maut. Pengambilan yang berlebihan tanpa kawalan boleh menyebabkan kerosakan organ dalaman seperti buah pinggang dan hati. Sebaiknya, sebelum mengambil sebarang makanan tambahan perlu meminta pendapat doktor. Walaupun pengambilan makanan kesihatan merupakan alternatif baru masyarakat kini untuk menjaga kesihatan tetapi kesihatan juga boleh terganggu jika pemakanan berkhasiat tidak diamalkan.  Berdasarkan kajian-kajian yang telah dijalankan oleh para saintis, suplemen hanya membantu bagi meningkatkan tahap ketahananan sistem imun badan manusia. Tambahan pula kajian adalah terhad. Banyak faktor yang perlu diambil kira, antaranya populasi. Buat masa ini belum ada suplemen yang dapat menjadi penyembuh atau perisai COVID-19.

REFERENCES


1. COVIDNOW in Malaysia [Internet]. COVIDNOW. [cited 2022 Jun 15]. Available from: https://covidnow.moh.gov.my/
2. Gombart AF, Pierre A, Maggini S. A review of micronutrients and the immune system–working in harmony to reduce the risk of infection. Nutrients. 2020 Jan 16;12(1):236.
3. Chinni V, El?Khoury J, Perera M, Bellomo R, Jones D, Bolton D, et al. Zinc supplementation as an adjunct therapy for COVID?19: Challenges and opportunities. Br J Clin Pharmacol. 2021 Jun 2;10.1111/bcp.14826.
4. Grant WB, Lahore H, McDonnell SL, Baggerly CA, French CB, Aliano JL, et al. Evidence that vitamin D supplementation could reduce risk of influenza and COVID-19 Infections and Deaths. Nutrients. 2020 Apr 2;12(4):988.
5. Merzon E, Tworowski D, Gorohovski A, Vinker S, Golan Cohen A, Green I, et al. Low plasma 25(OH) vitamin D level is associated with increased risk of COVID?19 infection: an Israeli population?based study. FEBS J. 2020 Jul 23;10.1111/febs.15495.
6. Shakoor H, Feehan J, Al Dhaheri AS, Ali HI, Platat C, Ismail LC, et al. Immune-boosting role of vitamins D, C, E, zinc, selenium and omega-3 fatty acids: Could they help against COVID-19? Maturitas. 2021 Jan;143:1–9.
7. Barazzoni R, Bischoff SC, Breda J, Wickramasinghe K, Krznaric Z, Nitzan D, et al. ESPEN expert statements and practical guidance for nutritional management of individuals with SARS-CoV-2 infection. Clin Nutr. 2020 Jun;39(6):1631–8.

Penulis Artikel
Dr. Mastura Binti Mohd Sopian
Pensyarah Jabatan Kesihatan Komuniti, IPPT
Pakar Perubatan Keluarga, IPPT

Nur Azmina Liyana
Jabatan Kesihatan Komuniti, IPPT
Aplikasi Model SEIR dalam Ramalan Trend Transmisi COVID-19 di Malaysia


14 September 2022 by NOORSUZANA BINTI MOHD SHARIFF


Nor Arisha Syafikah Mohd Azri1, Nor Azah Samat2, Noorsuzana Mohd Shariff3

 1Jabatan Matematik, Fakulti Sains dan Matematik, Universiti Pendidikan Sultan Idris, 35900, Tanjong Malim, Perak.

2Jabatan Kesihatan Komuniti, Institut Perubatan dan Pergigian Termaju, Universiti Sains Malaysia, 13200, Kepala Batas, Pulau Pinang.

Penyakit Sindrom Pernafasan Akut Teruk 2 (SARS-CoV-2) atau lebih dikenali sebagai Coronavirus 2019 (COVID-19) muncul disebabkan oleh novel coronavirus 2019 (2019-nCOV). Wabak zoonotik bawaan udara ini pada asalnya bermula di Wuhan, China tetapi telah tersebar dengan pantas dalam kalangan  manusia dan dalam tempoh kurang setahun telah tersebar merentasi sempadan sekaligus diumumkan sebagai pandemik oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia. Pelbagai langkah drastik telah dirangka di seluruh dunia untuk mengekang penularan wabak ini dan seterusnya untuk mengurangkan angka kematian. Malaysia mengumumkan kes pertama COVID-19 pada 23 Januari 2020 iaitu melibatkan tiga orang pelancong China yang datang ke Malaysia dari Singapura. Kes positif COVID-19 terus meningkat dan pada 15 Februari 2020 wujud gelombang pertama di Malaysia. Peningkatan bilangan individu yang bergejala telah dihantar ke hospital dan diuji untuk pengesanan virus COVID-19. Pesakit yang mendapat keputusan ujian positif diasingkan dan dirawat.

              Gelombang kedua bermula pada 25 Februari 2020 di mana telah menyumbang kepada peningkatan jumlah kes kumulatif COVID-19 lebih daripada 1,000. Pada minggu pertama Mac 2020, jumlah kes terus meningkat secara berterusan. Perkara ini menyebabkan kerajaan mengambil langkah drastik dengan mengeluarkan arahan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) selama 14 hari untuk mencegah penularan wabak tersebut. Tujuan PKP adalah untuk mengehadkan pergerakan rakyat Malaysia dan seterusnya untuk mengurangkan risiko individu dijangkiti wabak tersebut. Antara larangan semasa PKP dilaksanakan ialah pergerakan dan perhimpuan secara besar-besaran.

              Selain daripada kawalan wabak melalui teknik isolasi dan penjarakan sosial,satu lagi kaedah dalam pengawalan wabak yang penting dalam mengekang penyebaran jangkitan ialah melalui pemantauan kes secara berkala dan analisis data secara berterusan. Analisis data melalui kaedah model ramalan ini membantu pihak berkepentingan dalam menilai keberkesanan pendekatan kawalan yang sedang diambil serta membantu dalam membuat keputusan dan polisi dalam mengawal COVID-19 di Malaysia. Pendekatan permodelan matematik boleh digunakan untuk meramalkan trend COVID-19 di Malaysia. Model SEIR merupakan salah satu model matematik yang terkenal dalam meramal dan menjangkakan pola penyebaran penyakit berjangkit. Model SEIR digunakan untuk mengkaji penyebaran penyakit berjangkit yang mempunyai tempoh isolasi. Ramalan bagi jumlah kes positif COVID-19 perlu diketahui dalam tempoh tertentu bagi merancang langkah yang efektif dalam menangani wabak ini.

              Model Matematik yang digunakan ialah Susceptible (Berisiko), Exposed (Terdedah), Infectious (Berjangkit) dan Recovered (Pulih) (SEIR). Berdasarkan model ini, sesuatu populasi boleh dibahagikan kepada 4 kelompok iaitu Susceptible, Exposed, Infectious dan Recovered. Susceptible ialah individu yang terdedah kepada virus tetapi tidak dijangkiti. Exposed pula ialah individu yang terdedah kepada virus tetapi tidak dijangkiti. Infectious ialah individu yang menyebarkan virus melalui titisan dari hidung atau mulut apabila batuk atau bersin dan juga penyebaran melalui sentuhan objek atau permukaan yang terdapat titisan tersebut dan kemudian menyentuh mata, hidung atau mulut.  Recovered pula ialah individu yang telah mencapai imuniti terhadap virus ini. Model SEIR digunakan untuk menilai tahap keberkesanan strategi yang dilaksananakan oleh pihak berwajib, contohnya seperti Perintah Kawalan Pergerakan. Penggunaan model ini membolehkan pihak berwajib melihat dan memahami tentang trend peningkatan atau penurunan wabak COVID-19 di Malaysia.

Dapatan daripada hasil ramalan menggunakan model SEIR, pelaksanaan PKP berjaya mengurangkan kes positif Covid-19 di Malaysia tetapi apabila sektor ekonomi dibuka semula, peningkatan kes terus meningkat dan menyebabkan kerajaan perlu mengeluarkan arahan PKP semula. Perkara ini menunjukkan bahawa pelaksanaan PKP berjaya mengurangkan jumlah kes positif tetapi wabak COVID-19 masih berada di kalangan masyarakat. Oleh yang demikian, kerajaan telah melaksanakan Program Vaksinasi sebagai satu langkah untuk membendung wabak ini. Penggunaan model SEIR dapat membantu KKM untuk melihat trend kes positif COVID-19 dan seterusnya KKM dapat merangka strategi pengagihan vaksin kepada individu dan kawasan yang berisiko tinggi dijangkiti wabak ini.

 Jesteru itu, amalan trend COVID-19 di Malaysia memerlukan pendekatan yang pelbagai sebagai contoh, menerusi permodelan matematik bagi memahami corak penularan. Penerapan model ini sangat bermanfaat bagi pihak KKM khususnya dalam merangka strategi dalam membendung penularan COVID-19. Kesimpulannya, peramalan trend sesuatu penyakit khususnya Covid-19 adalah penting dalam membantu memastikan penyebaran dapat dikurangkan. Permodelan matematik adalah antara pendekatan yang boleh digunakan oleh pihak berwajib bagi tujuan peramalan ini dalam usaha memahami corak penularan penyakit. Model SEIR yang telah banyak digunakan dalam pelamaran trend penularan penyakit nyata boleh diimplementasikan dalam membuat peramalan trend khususnya bagi penyakit COVID-19 di Malaysia.

REFERENCES

1. Mwalili, S. et al. (2020) ‘SEIR model for COVID-19 dynamics incorporating the environment and social distancing’, BMC Research Notes. BioMed Central, 13(1), pp. 1–5. doi: 10.1186/s13104-020-05192-1.

Piawaian Kualiti Menjamin Tambah Nilai Produk Herba Untuk Penjagaan Kesihatan Dan Perawatan


14 September 2022 by ESHAIFOL AZAM BIN OMAR

Pensyarah Perubatan Jabatan Toksikologi
Institut Perubatan dan Pergigian Termaju, Universiti Sains Malaysia

Penjualan dan penggunaan produk herba di pasaran Malaysia telah berkembang dengan pesat sejak kebelakangan ini. Kesedaran pengguna tentang kebaikan herba dalam penjagaan kesihatan dan perawatan penyakit adalah antara sebab peningkatan permintaan terhadap produk herba di pasaran. Tambahan lagi melalui perkembangan sains dan teknologi, pelbagai aspek pembuktian secara saintifik sehingga ke peringkat mekanisme molekul boleh dilaksanakan. Senario ini telah sedikit sebanyak membangunkan industri perubatan tradisional dan komplementari di Malaysia, di samping mengembalikan keyakinan pengguna generasi muda terhadap amalan penjagaan kesihatan dan perawatan penyakit secara turun-temurun ini. Selain itu, persepsi pengguna tentang produk alami adalah ‘selamat’ berkemungkinan juga menyumbang kepada trend yang tersebut diatas1.

Kesan daripada peralihan paradigma penjagaan kesihatan dan amalan perubatan ini, industri yang terlibat secara langsung seperti industri pertanian herba, pembangunan produk herba secaran komersial mahupun individu pengamal perubatan tradisional, tidak ketinggalan mendapat impak yang positif ke arah pembangunan ekonomi mereka di samping sumbangan kepada ekonomi negara secara menyeluruh. Kesan yang positif juga dapat dilihat dari aspek kesedaran pengguna tentang kepentingan pemilihan produk yang betul dan selamat. Pihak yang bertanggungjawab iaitu Agensi Kawal Selia Farmaseutikal Kebangsaan (National Pharmaceutical Regulatory Agency - NPRA) sentiasa memastikan produk yang didaftarkan samada dalam bentuk suplimen kesihatan, rawatan herba, terapeutik atau produk kosmetik, dapat dipantau dengan berkesan untuk mengelakkan penipuan dan tuntutan keberkesanan produk yang melampau2.

Dalam keghairahan yang tersebut di atas, harus diingatkan bahawa kebanyakan produk herba yang didaftarkan melalui NPRA tidak dijamin menepati kriteria piawaian kualiti dan keberkesanan yang konsisten. Ini adalah disebabkan oleh sifat dan kandungan herba yang berbeza bergantung kepada beberapa faktor dalaman dan juga luaran. Contoh faktor dalaman yang boleh mempengaruhi sifat produk herba yang dihasilkan adalah sudah tentu sifat botani herba itu sendiri. Oleh yang demikian proses pengenal pastian spesis yang betul oleh pakar taksonomi adalah langkah pertama yang penting sebelum penanaman herba bermula. Selain itu sifat ketahanan kepada perubahan persekitaran juga memainkan peranan yang penting dan perlu diambil tahu sebelum sesuatu jenis herba ditanam. Sifat ketahanan herba ini berkait rapat dengan komponen fitokimia yang terdapat di dalam herba tertentu di mana bahan utama yang memberi kesan kesihatan atau perubatan perlu dikenal pasti terlebih dahulu agar tindakan untuk mengekalkan bentuk asal molekul fitokimia dapat dikawal3.

Contoh faktor luaran yang boleh mempengaruhi kualiti produk herba pula adalah geografi kawasan pertanian, musim penuaian, kaedah penyimpanan, pemprosesan ekstrak dan penghasilan produk komersial yang menggunapakai pelbagai bahan kimia sintetik tambahan (synthetic additive). Banyak kajian telah membuktikan kandungan fitokimia herba dalam kalangan spesis yang sama boleh jadi berbeza jika ditanam dalam persekitaran geografi yang berbeza daripada aspek sifat tanah, kelembapan, suhu, kadar pengairan, pembajaan atau pendedahan kepada sinar matahari. Selain itu musim berbeza seperti musim tengkujuh atau musim panas juga boleh mempengaruhi kandungan herba yang dituai3, 4, 5. Cara pemprosesan bahan mentah kepada ekstrak samada dalam bentuk serbuk, cecair atau pati akan menentukan media pengekstrakan yang akan digunakan, dan ini sudah tentu akan mempengaruhi kandungan fitokimia yang terhasil daripada proses pengekstrakan herba6. Oleh kerana bahan kimia yang terdapat di dalam herba adalah bahan kimia semulajadi, maka ia terdedah kepada sebarang proses pengoksidaan dan tindakbalas kimia yang boleh merubah bentuk atau sifat asal fitokimia yang berkaitan. Teknik penyimpanan (cth. suhu, sifat bekas simpanan, pencahayaan dll.), kaedah pengangkutan produk dari satu tempat ke tempat yang lain dan penambahan bahan sintetik atau pengawet ke dalam ekstrak herba adalah antara faktor yang boleh mempengaruhi kestabilan kandungan fitokimia7.

Aktiviti piawaian kualiti di makmal pengekstrakan herba

Secara kesimpulan, mengambil kira sifat herba yang pelbagai dan senario perkembangan mendadak industri produk herba, ia jelas menggambarkan keperluan yang mendesak untuk membangunkan garispanduan standard tentang penghasilan produk herba yang mempunyai piawaian kualiti yang konsisten, justeru dijamin selamat dan berkesan. Langkah permulaan untuk menghasilkan standard bukan suatu usaha yang mudah, malah memerlukan perancangan yang teliti dan sumbangan kerja berpasukan yang padu daripada pelbagai disiplin kepakaran. Kaedah penelitian yang betul akan menjamin segala dapatan kajian dapat digunapakai secara sah (valid) dan analisis kajian dapat diaplikasi oleh pihak industri dengan tepat. Usaha yang sistematik ini sudah tentu akan menjamin kualiti dan kelestarian peranan produk herba dalam penjagaan kesihatan dan perawatan. Tambahan lagi, perancangan yang strategik dan teliti adalah adalah bertujuan supaya segala data saintifik yang diperolehi tidak ‘menjerat diri sendiri’ yang boleh membantutkan perkembangan industri pada masa akan datang.

Rujukan

1.    Tengku Mohamad T.A.S. et. al. (2019). Preference, Perception and Predictors of Herbal Medicine Use Among Malay Women in Malaysia, Patient Preference and Adherence, 13, pp. 1829-1837
2.    National Pharmaceutical Regulatory Agency (2022). Available at: https://npra.gov.my/index.php/en/about/addons-list-6/vision-mission-and-objective.html
3.    Ncube, B., Finnie, J.F., Van Staden, J. (2012). Quality from the field: The impact of environmental factors as quality determinants in medicinal plants, South African Journal of Botany, 82, pp. 11-20
4.    Ghosh, D. Quality issues of herbal medicines: internal and external factors (2018). International Journal of Complementary and Alternative Medicine, 11(1), pp. 67-69
5.    Zhang, M. et. al. (2021). Influence of Environment on the Distribution and Quaity of Gentiana dahurica Fisch. Frontiers in Plant Science, 12:706822. doi: 10.3389/fpls.2021.706822
6.     Zhang, Q.W., Lin, L.G., Ye, W.C. (2018). Techniques for extraction and isolation of natural products: a comprehensive review. Chinese Medicine, 13, pp. 1-20
7.    Thakur, L. et. al. (2011). Novel approaches for stability improvement in natural medicines. Pharmacognosy Reviews. 5(9), pp. 48-54


The Obesity Paradox: Could Obesity Be Beneficial to You?


29 August 2022 by NURDIANA BINTI HAJI ZAINOL ABIDIN

                                                                                          

Dr. Nurdiana Zainol Abidin, Jabatan Kesihatan Komuniti, 

Institut Perubatan dan Pergigian Termaju, Universiti Sains Malaysia

Currently, there is a misleading term called ‘healthy obese’ being used in literature. This term is used due to various studies highlighting the benefits of obesity on health, also known as ‘obesity paradox’ (Donini et al., 2020). The so-called 'obesity paradox' has piqued people's interest in recent years. Obesity paradox is a medical hypothesis which states that obesity may counterintuitively be protective, rather than detrimental in certain type of conditions and associated with higher survival chance in certain groups of people, such as the very elderly or those with certain chronic diseases. Despite the documented link between obesity and mortality in the general population, multiple studies have found that obesity improves survival in individuals with heart disease, cancer, diabetes, pulmonary disease, and renal disease, among other disorders (Donini et al., 2020). Numerous studies have also reported protective effect of obesity from osteoporosis and sarcopenia (Hainer and Aldhoon-Hainerová, 2013; Morgan et al., 2020). Meta-analyses on the obesity paradox have also been published, causing some academics to conclude that the data's consistency is extraordinary, leaving little doubt that these observational data are beyond statistical patterns and bear biological plausibility.

Findings from a study by Advanced Medical and Dental Institute, Universiti Sains Malaysia and University of Nottingham Malaysia (Abidin, 2021) revealed that conclusions for Obesity Paradox should be approached with caution as they may not be so straight-forward. In the study, which comprised of 141 postmenopausal women aged between 45 and 88 years, majority of the participants were obese with healthy muscle mass and bone density (65.0%). These participants can generally be described as ‘healthy obese’. The study found that muscle mass of the limbs (appendicular skeletal muscle mass) was significantly and positively correlated with bone density. However, no correlations, were observed between fat indices (body mass index, waist circumference and body fat percentage) and bone density, with and without controlling for confounders (muscle mass and age). This finding did not support the theory of protective effect of obesity on bones. However, the study found positive and significant correlations between fat indices and muscle mass, which supported prior findings on fat-induced muscle mass (Knowles et al., 2021, Morgan et al., 2020). Morgan et al. (2020) suggest that despite poor physical function and resistance to anabolic stimulation, obesity in older people may be associated with a higher volume of skeletal muscle mass in weight-bearing muscles compared to lean older people. These data support a paradox in which obesity may protect skeletal muscle mass in older adults. One explanation for these perplexing results could be that the anabolic response to weight-bearing activity is greater in obese vs. lean older people due to a larger mechanical stimulation, which compensates for the increased muscle anabolic resistance. In other words, due to the body’s adaptation mechanism, muscles tend to increase along with the increase of adipose tissue in order to support body’s general movement and also the increased weight, hence why obese people are likely to have high muscle mass. However, throughout the ageing process, there is likely to be a complicated interplay between muscle, adipose, and environmental stimuli that is ultimately damaging to health in the long run. Therefore, cautions must be taken when making conclusions.

In the case of findings by Abidin (2021), it is interesting to highlight that although the study cohort had significantly higher peripheral muscle mass compared to their normal weight counterparts, their handgrip strength was significantly weaker. This supports the ‘quantity versus quality’ argument whereby fat-induced muscle mass was theorized to have a lower quality compared to protein intake- and/or resistance trainings-induced muscle (Lee & Dierickx, 2018). One of the reasons is likely due to intramuscular fat infiltration, reducing the muscle function. Miljkovic and  Zmuda (2010) have also reported positive correlations between fat mass and muscle mass, and an increase of intramuscular fat by 35.5-74.6% in men and 16.8-50% in women with aging. Findings by Abidin (2021) showed that the muscle mass of the ‘healthy obese’, while high, was not sufficient nor efficient in giving meaningful benefits to grip strength. From these findings, it is fair to hypothesize that obese individuals may require alternative cut-offs, or at least, a different set of criteria from normal population for the diagnosis of musculoskeletal disorders, especially due to the interconnected nature of bone, fat and muscle. Further, while the healthy obese group and the normal weight groups had similar amount of muscle mass, the healthy obese group had significantly higher weight and body fat mass compared to the normal group. This means that the obese group had significantly heavier weight to carry with equivalent amount of muscle mass compared to people with normal weight, fitting a ‘moped pulling a speedboat’ analogy, aptly used by Dr. Neil Binkley from the University of Wisconsin-Madison to describe sarcopenic obesity. This condition is dangerous as it can increase the risk of falls, causing serious muscle and bone-related injuries.

In order to promote correct phenotyping of patients, further research should be encouraged. Body composition phenotypes can accurately reflect the pathways of mortality in a variety of diseases by taking into account both body fat and lean mass, metabolic and functional factors, and the length of obesity (as well as normal weight). The obesity paradox should be approached with caution.

References:


1.    Donini LM, Pinto A, Giusti AM, Lenzi A and Poggiogalle E. (2020). Obesity or BMI Paradox? Beneath the Tip of the Iceberg. Front. Nutr. 7:53. doi: 10.3389/fnut.2020.00053
2.    Hainer V, Aldhoon-Hainerová I. (2013). Obesity paradox does exist. Diabetes Care. 36(Suppl. 2):S276–81. doi: 10.2337/dcS13-2023
3.    Zainol Abidin, Nurdiana. (2021). Osteosarcopenic obesity: the development of screening test criteria and the association with bioavailable 25(OH)D. Doctoral thesis, University of Nottingham. Retrieved from http://eprints.nottingham.ac.uk/id/eprint/63922
4.    Knowles, R., Carter, J., Jebb, S. A., Bennett, D., Lewington, S., & Piernas, C. (2021). Associations of Skeletal Muscle Mass and Fat Mass With Incident Cardiovascular Disease and All-Cause Mortality: A Prospective Cohort Study of UK Biobank Participants. Journal of the American Heart Association, 10(9), e019337. https://doi.org/10.1161/JAHA.120.019337
5.    Morgan PT, Smeuninx B and Breen L. (2020). Exploring the Impact of Obesity on Skeletal Muscle Function in Older Age. Front. Nutr. 7:569904. doi: 10.3389/fnut.2020.569904
6.    Miljkovic I, Zmuda JM. (2010). Epidemiology of myosteatosis.  Curr Opin Clin Nutr Metab Care;13:260-4.
7.    C. D. Lee and E. Dierickx. (2018). Defining sarcopenia using muscle quality index. Journal of Aging Research and Clinical Practice, vol. 7, pp. 45–59.
Repurposing generic drugs for cancer treatment?


26 October 2022 by ERAZULIANA BINTI ABD KADIR


Dr Erazuliana Binti Abd Kadir

Jabatan Toksikologi, Institut Perubatan dan Pergigian Termaju, USM


What is drug repurposing?

Drug repurposing, which is also known as drug repositioning or reprofiling, is the use of old drugs for new therapeutic purposes. The discovery of repurposed drugs happened both by chance and by intention. The other use of a drug apart from its original indication could be known at various stages of the drug development. One popular example is sildenafil, a drug that was originally developed as an anti-hypertensive and anti-angina drug, has been found, by chance, to cause penile erections during clinical trials. Later on, the drug was repurposed to treat erectile dysfunction and marketed under a different name known as Viagra.

Drug repurposing in cancer treatment involves turning the existing generic or off-patent drugs that have been used to treat non-cancerous diseases into anti-cancer agents. As an effort in finding much cheaper, safer, and more efficacious chemotherapeutics drugs, repurposed drugs offer an alternative solution for a more affordable and successful cancer treatment. The ever-changing nature of cancer itself also demands multi-ways of treatment approaches and could involve both single and combinatorial therapy that is capable to target different pathways of cancer, which could be achieved with repurposed drugs.

The attempt to create medications based on the ‘magic bullet’ concept – a term denoting a single chemical entity that could treat a disease without causing side effects to the body – has involved continuous research and development of new drugs. The process of bringing one new drug compound from the bench to the bedside can reach up to USD 2 to 3 billion and takes approximately 13 to 15 years of research for the drug development stage alone [1]. The long duration of drug development is usually due to the requirement for the new chemical entities to undergo efficacy, toxicity, pharmacokinetic and pharmacodynamic studies using both cell-based and animal models at the preclinical stage, and eventually in human subjects at the clinical stage.

Why are repurposed drugs more beneficial?

The most obvious advantage of repurposing drugs for cancer treatment is that the high cost and time-consuming processes of new chemotherapeutic drug development could be avoided. The lengthy process of new drug development could be averted for the repurposed drugs since the latter can be approved sooner for usage as their bioavailability, efficacy, and toxicity profiles are already established in the original preclinical and Phase I studies. Therefore, the drug could rapidly proceed to Phase II and III of the clinical studies.

The shorter approval period could further reduce the cost of bringing these repurposed drugs into the market which cost about 50-60% lesser than for the development of new drugs [2]. This could later lead to a cheaper price of chemotherapeutic treatments, thus benefiting low-income patients who couldn’t afford the high cost of cancer treatment. On top of that, generic drugs are also cheap as it is off-patent and can be produced by many pharmaceutical companies at a competitive price. The use of old generic drugs is also generally safe for human use as it has undergone toxicity tests for their original indication, as well as the availability of case reports and investigations on the drug should it be suspected unsafe after being in the market for years further ensures the safety of the old drugs.  

What are examples of repurposed drugs?

The repurposed drugs have been given as monotherapy, as well as in combination with other chemotherapeutic drugs to ensure a higher chance of successful treatment. Some of the old drugs that have been repurposed into anti-cancer agents and have been brought to clinical trials are thalidomide, metformin, disulfiram, and itraconazole. 

Thalidomide  

Thalidomide was originally used to treat morning sickness in pregnant women. Later on, it was discovered of causing birth defects and therefore withdrawn from the market in the 1960s. In the 1990s, it was discovered to have anti-cancer activities, particularly as an anti-angiogenic and immunomodulatory agent. The drug has been used to treat multiple myeloma and several other hematological malignancies [3]. Since it is a known teratogenic agent, its use is carefully monitored and is absolutely contraindicated in pregnant women. 

Metformin

Metformin is an anti-diabetic drug mainly used for the treatment of type 2 diabetes mellitus. Metformin works by lowering the level of insulin in the body.  As hyperinsulinemia was associated with cancer-promoting effects, it is just logical that the drug used to reduce the insulin level in the blood could also reduce the risk of cancer.

Initially, the activity of metformin as an anti-cancer agent was recognized to only affect the cellular metabolism of cancer cells via maintenance of the plasma glucose and insulin level. Later on, it was discovered that the drug also has inhibitory effects on the multiple cancer pathways that regulate cell metastasis and survival, as well as having indirect anti-angiogenic and anti-inflammatory effects on cancer cells [4]. The clinical trials for repurposing metformin are mostly for the treatment of breast, ovarian, prostate, and pancreatic cancers.

Metformin is by far the most optimum drug to be repurposed as an anti-cancer drug since its side effects are only mild to moderate (mostly only gastrointestinal discomfort) in comparison to the standard anti-cancer agents that cause severe adverse effects which include nausea, vomiting, loss of appetite, hair loss and anaemia. 

Disulfiram

Disulfiram causes severe nausea and vomiting upon consumption of alcohol, leading to aversion and abstinence of the alcoholic substances for the alcohol abuse treatment. The anticancer property of disulfiram is mainly associated with its mechanism of action in inhibiting the aldehyde dehydrogenase-related processes of cellular metabolism. The drug was also found to regulate oxidative, as well as copper and zinc-dependent metabolism processes in cancer cells. The clinical trials for its use to treat melanoma, glioblastoma, breast, prostate, and non-small cell lung cancers are either still ongoing or have already been completed [5]. 

Itraconazole

Itraconazole is a drug that has been long used to treat fungal infections such as candidiasis, aspergillosis, and histoplasmosis. The drug has been reported to have a significant effect against various types of cancer including lung, breast, ovarian, prostate, and pancreatic cancer when being used alone or in combination with other cytotoxic drugs [6]. The anti-angiogenic property of itraconazole, which could further disrupt the tumour microenvironment and development, has sped up its use for cancer treatment.

What are the challenges with repurposing drugs?

One might ask if these old drugs have the potential to be repurposed for the treatment of cancer, why aren’t we using them widely in clinical practices? The simplest answer is because of scientific and socio-political matters. Many of the repurposed drug candidates are still in the clinical trial phases. Clinical trials are mostly funded by pharmaceutical companies. Apparently, it is not so profitable for these companies to manufacture the repurposed generic drugs since they are off-patent, and the price is low as other competing companies could also freely manufacture the drugs. Therefore, only a few companies will invest in clinical trials for the new use of the repurposed drugs as the profit will be shared with other competitors.

How to make repurposed drug widely used in oncology?

There are initiatives that could be carried out to promote the use of promising repurposed drug candidates in clinical practices. One initiative is known as The Repurposing Drugs in Oncology (ReDO) project which was established to find well-known and well-characterised non-cancer drugs to be repurposed for use in oncology. Apart from recognizing the most promising drugs for repurposing, the project also highlights the strategies to ease and fasten the process of bringing forward these drugs for cancer therapy. Some of the strategies are to suggest areas where additional pre-clinical work is needed for certain drugs to reach the clinical stage, as well as to work with clinical researchers to help the drug candidates reach the trial stage more easily [7]. Itraconazole is one of the drug candidates that the ReDO project has been focused on more for repurposing.

For repurposed drugs that have huge potential as an anti-cancer agent but have low bioavailability in the body, one initiative is to reformulate these drugs with carriers into nanoparticles. The nanoparticles or nanocarriers can be designed to encapsulate the drug for protection from degradation enzymes in the body thus increasing the concentration of the drug in blood circulation to a level sufficient enough for the anti-cancer effects to occur.

Another initiative is to encourage the government to give incentives to drug companies to bring repurposed drugs into the marketplace. This type of incentive could help small companies or non-profit organizations to have a kick-start fund for a small-scale repurposed drug development before aiming for bigger financial support once the positive outcome is gained from the preliminary projects.

Conclusion

There are many other promising generic old drugs reported in the literature that could be repurposed for the treatment of cancer, and the list is growing. Despite the increasing number of studies done preclinically and clinically on the potential use of these repurposed drugs, more actions still need to be taken to enforce the use of these drugs in the common practice of chemotherapeutic treatment. Cooperation from the pharmaceutical industries to put aside the aim of gaining huge profits from the drugs and placing these useful alternative medications in the market is highly needed. More awareness should be enforced among the people, especially the industry players, on the fact that the cure of these dreadful cancer illnesses should be prioritized above anything else.

References

1.            Nosengo, N., Can you teach old drugs new tricks? Nature, 2016. 534(7607): p. 314-316.

2.            Hernandez, J.J., et al., Giving Drugs a Second Chance: Overcoming Regulatory and Financial Hurdles in Repurposing Approved Drugs As Cancer Therapeutics. Front Oncol, 2017. 7: p. 273.

3.            Eleutherakis-Papaiakovou, V., A. Bamias, and M.A. Dimopoulos, Thalidomide in cancer medicine. Ann Oncol, 2004. 15(8): p. 1151-60.

4.            Raymond, C., Repurposing of Metformin as a Multifaceted and Multitasking Preventative and Treatment for Cancer, in Drug Repurposing, K.S. Shailendra, Editor. 2021, IntechOpen: Rijeka. p. Ch. 8.

5.            Ekinci, E., et al., Repurposing Disulfiram as An Anti-Cancer Agent: Updated Review on Literature and Patents. Recent Pat Anticancer Drug Discov, 2019. 14(2): p. 113-132.

6.            Pounds, R., et al., Repurposing itraconazole for the treatment of cancer. Oncol Lett, 2017. 14(3): p. 2587-2597.

7.            Pantziarka, P., et al., The Repurposing Drugs in Oncology (ReDO) Project. Ecancermedicalscience, 2014. 8: p. 442.


Written by: 

Dr. Erazuliana Abd Kadir

Department of Toxicology,

Advanced Medical and Dental Institute,

Universiti Sains Malaysia.
Tangan yang menghayun buaian, bisa menggoncang dunia


10 November 2022 by NUR ARZUAR BIN ABDUL RAHIMDr. Nur Arzuar Abdul Rahim


Jabatan Perubatan Klinikal, Insitut Perubatan dan Pergigian Termaju (IPPT)


Bisakah tangan kita menghayun buaian?

 

Bagaimana jika saya memberitahu anda suatu perpatah yang mungkin pernah anda dengar iaitu “Tangan yang menghayun buaian, bisa menggoncang dunia”. Kedengaran mustahil, bukan? Tangan seorang ibubapa amat besar kuasanya. Metafora lembutnya tangan yang menghayun buaian itu sememangnya tersirat kewibawaan yang luar biasa. Dengan hayunan itu, anak kecil tersebut membesar menjadi generasi yang disegani dan dihormati. Seorang pemimpin yang gah di mata rakyatnya, ilmuan yang alim lagi bijaksana, pahlawan hebat sepanjang zaman adalah hasil ayunan buaian kedua ibubapanya. Persoalannya, tangan menghayun yang bagaimana? Adakah semua ibubapa layak disamakan kedudukkannya berdasarkan pepatah di atas?

 

Pada kali ini saya ingin berkongsi beberapa tips yang boleh dilakukan oleh orang dewasa atau ibubapa yang dapat membentuk anak-anak mereka menjadi insan hebat. Tidak semua anak-anak diluar sana bertuah dapat merasainya, lebih-lebih lagi ibubapa masakini terpaksa berhadapan cabaran dunia moden yang serba mencabar yang menuntut masa yang kurang bersama anak-anak. Jika anak-anak kita boleh meluahkan kepada kita, sudah pasti mereka mahukan didikan yang terbaik agar mereka menjadi insan hebat di masa hadapan. Kita sebagai ibu bapa harus sentiasa melengkapkan diri dengan ilmu mendidik anak-anak sesuai dengan perkembangan mereka. Pengetahuan ini penting agar ia dapat dilakukan lebih awal dan lebih kerap.

 

Lima tahun pertama yang penting

 

Ibu bapa perlu tahu, betapa pentingnya lima (5) tahun yang pertama [1] dalam kehidupan seorang kanak-kanak dari segi kesihatan dan perkembangan mereka terutamanya perkembangan otak. Sebenarnya anak-anak ini telah pun mula belajar sejak berada dalam kandungan perut ibunya, sebelum mereka dilahirkan. Ketika peringkat bayi mereka menangis sepanjang masa. Bayi sentiasa lapar, perlu diberikan susu hampir setiap jam dan banyak pulak membuang air besar. Walau bagaimanapun kita akan lihat mereka kian membesar, setelah itu kelihatan mereka ketawa dan membuat bunyi-bunyi yang lucu. Dari berguling kepada merangkak dan seterusnya berjalan dan berlari. Begitu pantas mereka membesar. Namun itu hanyalah perubahan yang kita sebagai ibu bapa dapat lihat dan dengar. Sebenarnya ada lebih banyak lagi perubahan  yang berlaku dalam diri mereka. Mari kita tumpukan kepada perkembangan otak mereka. Otak kanak-kanak berkembang dengan pantas pada tahun-tahun awal kehidupan mereka. Setelah mereka berusia satu tahun, saiz kasar dan berat otak mereka adalah dua kali ganda berbanding ketika mereka bayi yang baru dilahirkan. Perkembangan otak seorang kanak-kanak yang pesat boleh membuat satu juta sambungan saraf neuron bagi setiap saat, bergantung kepada stimulasi yang diberikan dan faktor pemakanan yang baik kepada mereka. Pada usia 7 tahun jumlah isipadu otak kanak-kanak telah hampir 90% isipadu otak orang dewasa. Namun, untuk semua ini berlaku, kanak-kanak memerlukan bantuan kita sebagai orang dewasa lebih-lebih lagi ibu bapa mereka. Oleh itu, apa yang harus kita lakukan? Jika kita ingin yang terbaik kepada mereka perhatikan tips-tips di bawah dengan baik.

 

Tips mengasah perkembangan sihat kanak-kanak [2]

 

Perkembangan sihat seorang kanak-kanak bergantung kepada lima perkara asas iaitu:

1) menyambung dan berhubung  (to connect)

2) bercakap dengan mereka (to talk and communicate)

3) bermain dengan mereka (to play)

4) persekitaran rumah yang sihat (healthy surrouding)

5) masyarakat sekeliling (comunity)

 

Kesemua faktor diatas dapat membantu mengasah otak seorang kanak-kanak berkembang dan mencapai potensi maksimum mereka. Oleh itu apakah yang boleh dilakukan oleh kita supaya ia benar-benar membawa satu perubahan kepada mereka? Para saintis memanggil kaedah ini sebagai “Kembali kepada kanak-kanak” dan “berkhidmat kepada mereka”. Sebenarnya itu adalah satu cara seorang dewasa dapat berhubung (to connect), bercakap dan bermain dengan mereka.

 

·         Permainan “copycat” membina daya imaginasi dan empati seorang kanak-kanak

 

·         Bermain menamakan benda akan membina perbendaharaan kosa kata dan meningkatkan daya tumpuan dan perhatian mereka

 

·         Permainan seperti “peekabo---- ya, peekaboo” atau “chak....chak” dpt membina daya ingatan dan nilai kepercayaan

 

Setiap kali ibubapa bercakap atau berbual-bual dengan anak-anak mereka, bermain dengan mereka, membuatkan mereka tertawa, ia bukan sahaja telah membina dan mengukuhkan hubungan dan kesihatan mental anak-anak. Malah, ia sebenarnya mengajar mereka akan kemahiran hidup yang paling penting iaitu bermula dari berkawan sehinggalah kebolehan mengambil ujian, untuk mendapatkan pekerjaan dan sehingga suatu hari nanti mereka akan juga memulakan keluarga mereka sendiri seperti kita. Interaksi awal adalah penting.

 

Bayangkan ketika kita sedang bermain-main dengan mereka, tiba-tiba kita menukar “mode” dengan hanya berkomunikasi dengan telefon pintar masing-masing, berhenti berhubung tanpa mempedulikan mereka. Ia seolah-olah memutuskan perhubungan yang sedang berlangsung. Kita akan dapati kanak-kanak akan cuba menarik perhatian kita. Mereka akan menghulurkan tangan mereka, mungkin menarik telefon kita. “mengapa berhenti, tadi kita sedang melakukan aktiviti yang menyeronokkan”. Kita tahu adalah sangat penting bagi seorang dewasa menggunakan telefon pintar mereka, namun bagi seorang kanak-kanak, mereka mencari hubungan yang bermakna, berhadapan dan bersemuka. Jika mereka tidak menerima komunikasi yang berkenaan, akan menyebabkan mereka keliru dan tertekan.

 

Lalu bagaimana jika keseluruhan zaman kanak-kanak tersebut seperti saat kita meninggalkan mereka tadi? Kita memutuskan perhubungan dan komunikasi yang bermakna buat mereka. Betapa sukarnya mereka sebagai kanak-kanak untuk berasa tenang, untuk berasa selamat, untuk belajar mempercayai diri sendiri. Semestinya ia memberi kesan kepada mereka untuk sepanjang hayat. Mereka memerlukan perhatian orang dewasa. Hubungan positif dengan orang dewasa dalam kehidupan kita memberikan anak-anak keyakinan yang kita perlukan untuk mereka mencuba perkara baru, untuk meneroka dan menjadi seorang kanak-kanak.

 

Malah banyak perkara kecil yang ibu bapa lakukan, telah dikaitkan dengan hasil yang baik untuk perkembangan kanak-kanak. Bercakap dan mendengar cerita mereka, membalas mereka dengan mesra, mengajar mereka huruf dan nombor, membawa mereka mengharungi perjalanan dan lawatan. Membaca kepada kanak-kanak juga sangat penting. Dalam satu kajian, kanak-kanak yang ibu bapanya membaca untuk mereka setiap hari ketika mereka berumur lima tahun. Mereka akan menunjukkan minat dalam pendidikan mereka pada usia 10 tahun. Ingatlah, tempoh yang paling istimewa untuk perkembangan kanak-kanak kita ialah lima tahun yang pertama. Setiap saat bersama mereka, merupakan peluang untuk kita sentiasa berhubung, bercakap dan bermain bersama mereka. Bayangkan perubahan yang boleh kita lakukan jika kita mengambil perkara ini dengan serius dan melakukannya. Bagi kanak-kanak ia bukan hanya sekadar bermain atau permainan yang membuang masa. Ia adalah masa depan mereka.

 

REFERENCES


1. Zabidi Azhar Mohd Hussin, Kamaliah Mohd Daud, Mohammad Qayyum A Badaruddin (2021). Rahsia C.O.M.E.L: Cara Seronok Didik Anak

Selangor: Casamas Resources Sdn Bhd. 

2. Tedtalk : Moly Wright: How every child can thrieve by five (2021). Retrived by October 2022 at https://www.youtube.com/watch?v=aISXCw0Pi94, 


Chemoprevention - a route to avoid cancer?


08 November 2022 by ERAZULIANA BINTI ABD KADIR
   

Dr. Erazuliana Abd Kadir

Department of Toxicology, Advanced Medical and Dental Institute, USM


The journey to find a cure for cancer is indeed challenging. With the constant increase in the number of cancer incidences globally and the higher cost of treatment each year, an alternative solution to reduce the morbidity and mortality due to cancer is in dire need. As the Dutch philosopher Desiderius Erasmus quoted ‘prevention is better than cure’, it might now be a very reasonable action to prevent the development of cancer from the beginning, rather than treating the disease itself. Chemoprevention could be an ideal approach for the avoidance of the disease, or perhaps to delay its progression from non-cancerous into the cancerous state.

What is chemoprevention?
        Chemoprevention involves the use of either natural or synthetic chemical or biomolecule agents to reverse or suppress carcinogenesis, therefore lowering the risk of a person developing cancer or keeping cancer from coming back. Carcinogenesis is a process of normal cells turning into cancer cells, and the process usually involves changes in genes or genetic mutations. In general, carcinogenesis involves multiple pathways that could be categorized into three main stages: initiation, promotion, and progression [1]. The basics of chemoprevention are to interrupt these stages of biological processes in carcinogenesis. 

        Chemoprevention could also be categorized as primary, secondary, and tertiary. Primary chemoprevention is meant for the general population who may have a high risk of getting cancer. Secondary chemoprevention is for people with premalignant lesions that may progress into malignant and invasive types. Tertiary chemoprevention is for individuals who have already been cured of the disease following extensive cancer therapy, so the chemopreventive agent is given to prevent the recurrence of the disease.

    Chemopreventive agents that act at the initiation stage are known as ‘blocking agents’ for their role in blocking irreversible DNA damage caused by the carcinogens, whereas agents affecting later stages of carcinogenesis are known as ‘suppressing agents’ for their role in decreasing the proliferation of the cells that have undergone ‘initiation’ stage of the cancer formation [2].

        Perhaps the easiest interpretation of chemoprevention is the distribution of human papillomavirus (HPV) vaccines to young women to reduce the incidence risk of cervical cancer.

What are the chemopreventive agents?

    The chemopreventive agents can be used in people at high risk of developing cancer, which include people with precancerous conditions, having a family history of cancer, or recognized lifestyles that are believed could cause cancer. There have been many agents that were recognized to have huge potential for chemopreventive activity and many also have reached clinical trials for cancer prevention purposes. In general, the agents can be categorized into synthetic or dietary compounds.

Synthetic agents

    The most widely known examples of synthetic chemopreventive agents are perhaps tamoxifen and raloxifene. Tamoxifen is an anti-estrogen drug originally used to treat either early or late-stage hormone-receptor-positive breast cancer, whereas raloxifene is an estrogen receptor modulator that is used to treat or prevent osteoporosis in women. Both drugs have been brought to clinical trials for use in women with a high risk of breast cancer occurrence and the findings showed a reduction in cancer incidences and tumour invasiveness behaviour. Tamoxifen was the first chemopreventive agent that was brought to trials which has caused a significant reduction in cancer occurrence, as well as prevented further progression of preneoplastic lesions in the subjects [3]. 

Dietary-derived agents

    Agents that are sourced from our diets are considered natural, generally safe for use, and have no toxic side effects. Many of the current chemotherapeutic drugs used nowadays are phytochemicals from medicinal plants that have undergone isolation and purification. In the context of chemoprevention, the phytochemicals are mostly polyphenols, flavonoids, and alkaloids which are strong anti-oxidant agents and well known for their other attributes which include anti-inflammatory, anti-angiogenic, anti-neoplastic, anti-proliferative, immunomodulator, and anti-metastatic, all of which properties are useful against the cancer initiation and development.

        Some of the examples of the phytochemicals are curcumin, resveratrol, kaempferol, tryptanthrin, gingerol, emodin, quercetin and genistein. Most of these agents are isolated from the daily source of food. For instance, curcumin is a polyphenol isolated from Curcuma longa or turmeric, whereas resveratrol is a polyphenol naturally found mainly in blueberries, mulberries, grape skin, and peanuts. As a chemopreventive agent, resveratrol was found to affect all stages of carcinogenesis which is hugely owed to its strong antioxidant property, as well as its ability to modulate various cellular events including apoptosis, cell cycle, and inflammations. Kaempferol is a flavonoid found in a variety of plants such as spinach, tea, beans, and broccoli.

What are the challenges?

        Despite the promising effects these chemopreventive agents could offer, there are several matters at hand that need to be considered. First, it is difficult to choose the right high-risk group that should be prioritized in receiving the chemopreventive agents as a form of cancer protection. This is due to the fact that people have different genetic heterogeneity, dietary habits, lifestyle, and medical history, as well as susceptibility to developing cancer upon exposure to carcinogens. The correct estimation of when the chemopreventive agents should be given in the carcinogenesis timeframe is also crucial to effectively pinpoint the right moment the agents could exert their full activity and prevent cancer altogether. Besides, the right dosage of the agents also needs to be optimised to avoid side effects from an overdose.

        The field of chemoprevention is relatively new in research. Perhaps with ample investigations over the coming years, chemoprevention can be practiced in clinics and used synergistically with the current chemotherapeutic drugs or as an additive to the current cancer treatment regimes. More of these chemopreventive agents should be brought forward into clinical trials to enable more agents to be examined. With shorter periods and reduced costs of trials, it is not impossible that these chemopreventive agents could be used as a primary intervention to reduce the risk of cancer occurrence in the future.


REFERENCES


1. Compton, C., Cancer Initiation, Promotion, and Progression and the Acquisition of Key Behavioral Traits, in Cancer: The Enemy from Within: A Comprehensive Textbook of Cancer’s Causes, Complexities and Consequences, C. Compton, Editor. 2020, Springer International Publishing: Cham. p. 25-48.
2. Steward, W.P. and K. Brown, Cancer chemoprevention: a rapidly evolving field. British Journal of Cancer, 2013. 109(1): p. 1-7.
3. Fisher, B., et al., Tamoxifen for prevention of breast cancer: report of the National Surgical Adjuvant Breast and Bowel Project P-1 Study. J Natl Cancer Inst, 1998. 90(18): p. 1371-88.

Written by:

Dr. Erazuliana Abd Kadir

Department of Toxicology,

Advanced Medical and Dental Institute,

Universiti Sains Malaysia.


“Thalassaemia Screening” for phone application


14 November 2022 by HAFIZUDDIN BIN MOHAMED FAUZI


Dr. Hafizuddin Mohamed Fauzi
Jabatan Perubatan Klinikal, Institut Perubatan dan Pergigian Termaju, USM

               Thalassaemia is one of the most prevalent inherited hematological disorders in the tropical region, including Malaysia. It is an autosomal recessive disorder caused by a spectrum of genetic mutations including gene deletions and point mutations. The mutations cause a reduced production of either the  or the  subunit chains in the adult hemoglobin (Hb) molecule, leading to production of fragile erythrocytes, and thus chronic hemolytic anemia. Generally, the two main categories of thalassemia are -thalassaemia and thalassaemia, with the severity of disease depending on the mutations involved.

In Malaysia, a study by Ibrahim HM et. al (2020) estimated that 6.8% of Malaysians are thalassaemia carriers with varying degrees of anemia, however are mostly asymptomatic. A couple with both individuals being a thalassaemia carrier have a 25% chance of having an offspring with thalassaemia major. This subgroup of thalassaemia would most likely be transfusion dependent, and would require life-long blood transfusion to meet their physiological needs. This can be a major burden to the family as well as the healthcare system.

Despite the disease prevalence, there is still lack in public awareness regarding thalassaemia and the importance of screening for carrier status (Mat MA et. al, 2020). Malaysia has started a national level screening program since 2016 for Form Four students, however refusal for screening is still present in our society. Therefore, it is very important for health personnel especially medical officers to have a high degree of suspicion in cases of anemia, to be able to exclude the possibility of thalassaemia carrier.

This “Thalassaemia Screening” application would be a useful tool especially for primary health care providers who are not well versed in screening thalassemia using full blood count. This apps help them with the identification of anemic patients who are at risk of being a thalassaemia carrier using only few details including family history, red blood cell parameters in the full blood count and iron studies result. The users just need to answer questions by clicking the specific buttons provided, and the apps will guide or advise the clinician regarding the management including suggestion on further test that need to be done. It is hoped that this apps would help the clinicians in detecting thalassemia carriers, in the effort to reduce the disease burden in Malaysia.REFERENCES


1. Ibrahim HM, Alias H, Muda Z, Gunasagaran K. ANNUAL REPORT OF THE MALAYSIAN THALASSAEMIA REGISTRY 2019.

2. Ibrahim HM, Muda Z, Othman IS, Unni MN, Teh KH, Thevarajah A, Gunasagaran K, Ong GB, Yeoh SL, Rivai AM, Razali CH. Observational study on the current status of thalassaemia in Malaysia: a report from the Malaysian Thalassaemia Registry. BMJ open. 2020 Jun 1;10(6):e037974.

3. Mat MA, Yaacob LH, Zakaria R. Parental knowledge on thalassaemia and factors associated with refusal to screen their children. The Malaysian journal of medical sciences: MJMS. 2020 Feb;27(1):124Scroll to Top